Inwoners binnenstad denken na over verbeterpunten omgeving

Centrum aan de slag met wijkplan

leerdam • Dat gebeurde vorige week in een vol Stadspodium Go. De avond werd georganiseerd door de Wijkraad Centrum die bij het maken van het nieuwe wijkplan voor de binnenstad nadrukkelijk de mening van bewoners en middenstanders wilde weten. "Het is belangrijk dat we samen de basis leggen voor zo'n plan. We zijn op zoek naar een balans tussen wonen, werken en recreëren", legde wijkraadvoorzitter Piet Beumer uit. Samen met Bianca van der Zeeuw werden de knelpunten, problemen en wensen in kaart gebracht. Verkeer, parkeren en handhaving bleken hoog op het lijstje te staan. "Fietsers crossen van de Kerkstraat zo naar de Fonteinstraat. Het lijkt af en toe de A2 wel. Als je mikt op een gezellige binnenstad is dat het eerste dat we moeten aanpakken", vond een inwoner. Een ander was het daar roerend mee eens: "De Fonteinstraat is nu zogenaamd een voetgangersgebied, maar er wordt volop gefietst. En nog hard ook." De volgende centrumbewoner was het er niet mee eens dat fietsers in het centrum twee kanten op mogen rijden: "Levensgevaarlijk." Tegelijkertijd drong deze Leerdammer aan op strengere handhaving. "Dat gebeurt veel te weinig. Je mag maar 30 rijden in het centrum. De politie zou eens met een laser aan de gang moeten." Insiders wisten te vertellen dat strengere handhaving geen zoden aan de dijk zet, omdat de straten niet zijn ingericht als 30-kilometer zone en bekeuringen na het indienen van een bezwaar toch geseponeerd worden.

Een grote racebaan

"Dat is dan lekker. De drempels werden vervangen door palen. Nu die ook weg zijn, is het één grote racebaan geworden." Een ondernemer nam het op voor de politie. "Die krijgt overal de schuld van. Die agenten doen hun best, maar het is ook nooit goed. Als ze meteen bekeuringen uitschrijven, jaag je iedereen de stad uit. Op dit moment slaat het door naar de andere kant. Het is lastig om het goede evenwicht te vinden." Al drongen heel wat bewoners toch aan op strengere handhaving van regels, variërend van de verkeersregels, via de openbare orde, tot het controleren of alle borden op de juiste plaats staan. Dat geldt zeker ook voor het in de gaten houden van parkeervergunningen. "Er zijn er te veel uitgegeven en ze worden gekopieerd. Als we thuis komen van ons werk is er geen plaats."

Gezelligheid

Een gezellige binnenstad voor bewoners en toeristen is een andere wens. "Er moet meer gezelligheid komen in de binnenstad, meer zitjes en bomen. Met terrasjes die wat verder de straat op mogen staan", pleitte de ondernemer van Koffie in de Bakkerij. "Dat zorgt voor een gezellige uitstraling en komt de sfeer ten goede. Nu lopen toeristen vaak doelloos rond", aldus de ondernemer die toegaf voor eigen parochie te preken. "Er zijn natuurlijk ook andere belangen." Een autovrije binnenstad – 'de auto is een belemmering voor de toeristen' – en de verlichting van de Grote Kerk zijn andere tips om de gezelligheid te vergroten. "Want nu is Leerdam ronduit onvriendelijk voor toeristen. Het is allemaal veel te kaal. We willen meer groen, meer bomen en meer bankjes."

Leegstand

De toenemende leegstand van de winkels is een andere zorg. "Leerdam is een winkelstad. Het evenwicht tussen horeca en winkels is verstoord. De bedrijvigheid verschuift naar de avond en nacht." Een ander: "Dat leidt tot verloedering. De hele regio komt naar Leerdam om zich vol te vreten en vol te zuipen en vervolgens de boel onder te kotsen." Een bezitter van panden in het centrum liet weten voortdurend de huur te verlagen en ook ideeën te hebben voor de invulling van die panden. "De stad kan alleen door de winkels weer gaan bruisen." Het autovrij maken van de Kerkstraat is volgens LOV-voorman Paul Stift geen oplossing. "Dan wordt het ook maar een dooie boel." Een andere ondernemer leek zich neer te leggen bij de winkelleegstand. "Vijftig jaar terug werd elk woonhuis een winkel, nu gebeurt het tegenovergestelde. Die trend is niet te keren." Belangstellenden uit andere wijken staken de centrumbewoners een hart onder de riem. "Op zaterdag is het supergezellig in de stad." En: "Watersporters van elders vinden de jachthaven geweldig. Laten we voortborduren op onze kracht." En: "Wij zaniken altijd, anderen vinden Leerdam de gezelligste stad van de regio. We moeten samen de schouders eronder zetten." Andere tips: benut de cultuur-historische elementen, denk aan de kinderen en zorg voor een leuk speeltuintje en denk om de invaliden: voor hen is het een ramp om langs fietsenklemmen en uitstallingen te slalommen.

Werkgroepen gaan de tips en knelpunten uitwerken. Bianca van der Zeeuw: "Een warm hart en verontwaardiging vormen een goede brandstof om aan de slag te gaan."

André Bijl