Lekkerste boerenkaas komt uit Hellouw

hellouw • De Goudse kaas van de familie Noordam uit Hellouw is in de kaaswedstrijd Cum Laude verkozen tot de lekkerste 'kaas van de boerderij'. De Goudse kaas is volgens de jury van smaakdeskundigen 'mooi zuiver' en een echte allemansvriend.

Cum Laude is de landelijke wedstrijd om de lekkerste zuivelproducten van de boerderij. Wat bijna dertig jaar geleden begon als een verkiezing om de beste Goudse Boerenkaas, is inmiddels uitgegroeid tot een jaarlijks evenement waaraan boeren met alle mogelijke soorten zuivel – met inbegrip van kaas – kunnen deelnemen. Dat past bij de toenemende variatie in het aanbod. De keurmeesters beoordeelden vorige week maandag de kazen en andere zuivelproducten. Vervolgens zijn alle producten die de technische keuring glansrijk hebben doorstaan op dinsdag in een uitgebreide proeverij een dag lang door 32 smaakdeskundigen beoordeeld op geur en smaak.


Cum Laude

De kaas van de familie Noordam werd door de kaaskeurmeesters en smaakdeskundigen zo goed beoordeeld, dat zij daarmee de andere kazen van verwarmde melk, ambachtelijk op de boerderij bereid, achter zich lieten. Andere categorieën in de landelijke Cum Laude-verkiezing zijn onder andere Goudse Boerenkaas, kruidenkaas, geiten- en schapenkaas en 'kaas met een verhaal'. Dit jaar waren er 185 deelnemende producten van de boerderij. Alle categorie-winnaars mogen samen met de top 25 boeren in de categorie Goudse Boerenkaas tijdelijk het predicaat 'Cum Laude' voeren.