• De beschermlieden van de SIMAV.
• De beschermlieden van de SIMAV. Foto: SIMAV/Cees van der Wal

SIMAV viert 60-jarig jubileum

regio • SIMAV, de regionale molenstichting in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden, heeft donderdag in een korte vergadering in het Gorcumse stadhuis, haar zestigjarig bestaan herdacht.

In zijn jubileumtoespraak stond voorzitter Kees de Bruin stil bij het vele werk dat SIMAV heeft gedaan in het belang van de molens in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden. Hij legde er de nadruk op dat die inzet alleen mogelijk is geweest dankzij de steun van gemeenten, de provincie Zuid-Holland, de Rijksoverheid en de in het Waterschap Rivierenland 'verzamelde' polders. ''Wij kunnen onze opdracht alleen met succes uitvoeren als we op de steun van alle, binnen en buiten onze Waarden, blijvend kunnen rekenen. Wij houden van monumenten en in het bijzonder van 'onze dure kinderen' de molens. Wij blijven ons inzetten voor hun instandhouding."

SIMAV werd in 1956 opgericht door de burgemeesters en de polderbesturen in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden. Bij het 50-jarige bestaan in 2006 werd het College van Beschermlieden, bestaande uit de burgemeesters en de dijkgraaf, gevormd. Van het College van toen zijn alleen de burgemeesters De Bruin en Van der Borg nog in deze regio in functie. Daarom werd donderdag opnieuw een oorkonde getekend waarin de ondertekenaars toezeggen dat zij het werk van SIMAV zullen promoten en het bestuur gevraagd en ongevraagd van advies zullen dienen. Burgemeester Paans voegde de daad bij het woord en adviseerde het SIMAV-bestuur om de gemeenten (de AB-leden) dichter bij het werk te betrekken.