• Jan van Gelder bezig met de voorbereiding van het transport van de hondenbrokken.
• Jan van Gelder bezig met de voorbereiding van het transport van de hondenbrokken. Foto: Dick Aanen

Hondenbrokken naar de Zwarte Zee

heukelum • Jan van Gelder, bekend van Army Dump, stelt zijn opslagruimte in Heukelum tegenwoordig beschikbaar voor een goed doel: stichting HondenBrokkenMakers. De brokken zijn bedoeld voor zwerfhonden in Roemenië.

Twee dames, Erna Verveer (zelfstandig ondernemer) en Karine de Potter (KLM piloot) zetten zich sinds enkele jaren zonder enige vergoeding in voor Roemeense straathonden. Elke gedoneerde euro (plus vijf cent extra uit eigen zak) wordt daar aan besteed. In Roemenië werken Alexandra (Alex) en haar man Radu meer dan fulltime voor de straathonden in en buiten het eigen shelter DoggyLand in Techirghiol, een klein stadje aan de Zwarte Zee.

Steriliseren

Erna Vermeer: "Hoofddoel is om zo snel mogelijk zoveel mogelijk van de circa 1.200 straathonden (met of zonder eigenaar) gratis te laten steriliseren door drie lokale dierenklinieken." Dit jaar wordt gestreefd naar 500 sterilisaties. De kosten bedragen 25 euro per stuk. "De constante aanwas van pups, twee nestjes per jaar per teefje, die vervolgens massaal worden gedumpt, moet worden gestopt. Iedereen mag zijn hond dus gratis aanbieden ter sterilisatie." De burgemeester heeft het shelter bezocht en zijn medewerking toegezegd. "Het op grote schaal vangen en doden van honden, wat in Roemenië al jaren dagelijkse praktijk is, is namelijk niet de oplossing, anders was het straathondenprobleem al lang verleden tijd. Over enkele jaren moet de straathond geen normaal beeld meer zijn, maar een uitzondering. Dierenleed is te stoppen – steriliseren werkt, dat is bewezen."

In het shelter worden in (de door HondenBrokkenMakers nieuw gebouwde) kennels daarnaast gewonde en zieke honden, pups en oudjes opgevangen die het op straat niet redden. Ze krijgen eten, ontworming en medische hulp. "Op zeer kleine schaal kunnen honden worden geadopteerd en dat verloopt via een zorgvuldige procedure, met altijd een huisbezoek aan de adoptant in spé."

Er is volgens Erna geld nodig, maar ook veel voer, schoonmaakmiddel, medicijnen, benches enzovoort. Jan van Gelder stelt met liefde zijn opslagruimte en tijd ten dienste van de straathonden en helpt deze stichting waar hij maar kan. Afgelopen week konden er weer een aantal pallets op transport naar Roemenië. De (ANBI) stichting heeft via Facebook (pagina HondenBrokkenMakers) inmiddels een bereik van ruim 150.000 mensen. Cabaretière Tineke Schouten is ambassadrice van HBM.

Het e-mailadres is info@hondenbrokkenmakers.nl. Donaties zijn welkom via stichting HBM, gevestigd te Hardinxveld-Giessendam, Triodos Bank: NL19 TRIO 0390 297 917 of via de Army Dump in Heukelum, telefoon 0651 272 962.