• Febe Meijnen, Tülin Yagmur en Monique Sentjens (v.l.n.r.) gaan van start met het Ontwikkelhuis.
• Febe Meijnen, Tülin Yagmur en Monique Sentjens (v.l.n.r.) gaan van start met het Ontwikkelhuis. Foto: aangeleverd

Toegevoegde waarde maatschappelijke positie van de vrouw

Ontwikkelhuis voor vrouwen

leerdam • "We willen blokkades wegnemen en vrouwen met talent en ambitie een steuntje in de rug geven." De drie dames houden zich in Leerdam al jaren bezig met vrijwilligerswerk. "Heel veel vrouwen hebben talent. Het heeft ons verrast dat ze daar zo weinig mee doen." Tülin, Monique en Febe stellen vast dat veel vrouwen hun mogelijkheden niet benutten door de thuissituatie, de zorg voor de kinderen, hun werk of financiële beslommeringen. "Heel veel talent blijft zo achter de voordeur. Vrouwen willen wel, maar kunnen of durven die stap niet te zetten. Ze hebben geen tijd, vinden het lastig of eng. Vaak blijkt die drempel net te hoog. Wij willen ze bij de hand nemen."

Toegankelijk

Daarvoor is het trio druk bezig het 'Ontwikkelhuis' op te richten. Het huis is bedoeld voor vrouwen van zeventien jaar en ouder. "Het wordt een voorziening waar vrouwen zo binnen kunnen lopen. Eenvoudig toegankelijk: je kunt zonder afspraak terecht. Ze hoeven geen ingewikkelde formulieren in te vullen of lastige vragen te beantwoorden. Wij vragen alleen: 'Waarin wil je je ontwikkelen en welk talent kun je aanbieden aan andere vrouwen'? Voordeel is dat we de afgelopen jaren veel contacten hebben gelegd. Daardoor is de drempel laag." Het Ontwikkelhuis staat open voor vrouwen die zich verder willen ontwikkelen en willen meedoen in de samenleving. "Ze komen om te nemen, maar ook om te geven. Zo verbreden ze hun netwerk en leren ze van elkaar. Het is een heel nieuw concept waar veel mogelijk is. Vrouwen die ideeën hebben, kunnen ze bij ons verwezenlijken."

"Voorbeeld: Ina komt naar het Ontwikkelhuis om personeel te vinden voor haar winkel en maakt kennis met Emel die hier de cursus "Oosters koken" geeft. Ina volgt een week later deze cursus en Emel volgt op haar beurt een workshop schilderen, verzorgd door Tamara." Naast de initiatieven die de vrouwen zelf starten, worden naar behoefte cursussen georganiseerd waardoor vrouwen zich kunnen ontwikkelen. In workshops worden maatschappelijke thema's en actuele gebeurtenissen besproken om vrouwen te betrekken bij de ontwikkelingen in de stad of het land waar ze wonen. "En als er behoefte is aan sollicitatietrainingen, dan verzorgt een bezoeker die daar goed in is zo'n workshop." Volgens de plannenmakers is de gemeente Leerdam enthousiast over het project. "We spelen in op vragen die leven in de maatschappij. Men moedigt ons aan en is bereid ons financieel te steunen."

De initiatiefnemers willen op korte termijn van start. "We mikken op 1 juli. Voorwaarde is dat we een pand hebben. Het liefst in het centrum. We vragen mensen om met ons mee te denken en uiteraard is een financiële bijdrage welkom. Als iemand een pand beschikbaar stelt, zou dat helemaal geweldig zijn." De dames geven de voorkeur aan een onderkomen waar plaats is voor een gezellige huiskamer met aparte ruimtes voor workshops, exposities en andere bijeenkomsten. "We doen dit uit idealisme. We willen de talenten bij al die vrouwen naar boven halen, ze zelfvertrouwen en een steuntje in de rug geven."

Meer informatie is te verkrijgen via info@stichtingdemusketiers.nl of de site.


q www.stichtingdemusketiers.nl.