Gesprekken over komst Nettorama naar vernieuwd plein

Plannen Reilinghplein even in koelkast

leerdam • Duidelijk werd donderdagavond tijdens de vergadering van de Wijkraad Centrum in GO wel dat de plannen kritisch worden gevolgd door omwonenden. Door de sluiting van een aantal banken op het plein - en de vraag wat er in de toekomst met het gemeentehuis gaat gebeuren – ligt een herinrichting van het plein voor de hand.

Leefbaarheid

Daarbij is de leefbaarheid van deze locatie van groot belang. Het moet een ruimte worden, waarbij er plaats wordt ingeruimd voor bankjes, zitjes, een waterpartij, lage begroeiing en bomen. Daarnaast is er ruimte voor (dag)horeca, zoals een ijssalon terwijl de oude wens om een loopcorridor vanuit wijk Noord naar het centrum te realiseren ook weer in beeld is.

Nettorama

Bovendien zijn er serieuze gesprekken over de komst van de Nettorama naar het plein. De supermarkt zou in dat geval gevestigd worden in de huidige Rabobank, waarbij ook nog sprake zou zijn van een uitbreiding. Mogelijk leidt dat ook nog tot de aanleg van een aantal extra parkeerplaatsen. In de voormalige ABN/AMRO komt wellicht een Welzijnscentrum.

Werkgroep

Namens de wijkraad liet Rein Nieuwboer donderdagavond weten dat een werkgroep met onder meer bewoners, makelaars, architecten en beleggers zich bezig houdt met de plannen voor een nieuw, gezellig plein. Een nadere invulling van de plannen gaf hij niet, maar omwonenden waarschuwden bij voorbaat voor geluidsoverlast.

Klankkast

"Hou goed in de gaten dat het plein een klankkast is. Hou alsjeblieft rekening met het geluid. Anders komt er van het hele project totaal niets terecht." Nieuwboer beloofde dat alle omwonenden bij de herinrichting van het Reilinghplein worden betrokken, riep iedereen op om bij klachten rond geluid de politie te bellen en relativeerde tegelijkertijd de ernst van de klachten. "Als de cafés dicht gaan, lopen er inderdaad wel eens mensen over het plein. Maar ja, wij zijn toch zelf ook jong geweest."

Voetballen

Een buurtbewoner: "Maar er wordt daar 's nachts wel urenlang gevoetbald. En ze staan op het plein en ook bij het station te kletsen, te gillen en te ruziën. Dat klinkt als een klok. Dat is het probleem." Anderen: "Ze doen op zich niks verkeerds, maar we hebben er wel degelijk last van. We doen geen oog dicht."

Er was ook kritiek op de gemeente. "Destijds hebben we hier een appartement gekocht, omdat werd beloofd dat er geen horeca zou komen en het een rustig plein zou blijven. De gemeente doet wat ze wil, ze blijven maar 'rommelen'. Naar klachten wordt niet geluisterd."

Spuugzat

"Ik ben het spuugzat. De feesten en activiteiten die op het plein plaats vinden, zijn op zich best gezellig. En ook qua geluid valt het echt wel mee. Maar als je bovenin woont is het niet te harden", aldus een bewoner die 'zelfs' voorstelde eventuele feestgangers die met het openbaar vervoer komen op een andere locatie af te zetten.

Nieuwboer beloofde dat de plannen op korte termijn bekend gemaakt worden, zodat alle betrokkenen hun mening over de herinrichting van het Reilinghplein kunnen geven.

André Bijl