• Links: Allioth uit 1983 en rechts: Sirio, uit 1982.
• Links: Allioth uit 1983 en rechts: Sirio, uit 1982. foto: aangeleverd

Glaswerk van Sottsass in Glasmuseum

leerdam • In het Nationaal Glasmuseum is vanaf vrijdag 18 maart een unieke overzichtstentoonstelling met glaswerk van de befaamde Italiaanse ontwerper Ettore Sottsass te zien.

De Italiaanse vernieuwer, ontwerper, architect en vormgever Ettore Sottsass heeft een belangrijke plaats in de geschiedenis van design. Hij ontwierp vanaf de jaren zestig diverse befaamde kantoorartikelen voor Olivetti, zoals de rode, draagbare 'Valetine' typemachine uit 1969.

Hij experimenteerde ook meerdere malen met glas. Zijn eerste vaas, 'Solitario', dateert al uit 1948.

Een tentoonstelling gewijd aan het glas van Sottsass is een droom van kunstexpert Frans Leidelmeijer. Leidelmeijer, specialist in kunst en vormgeving uit de periode 1880 - 1980 en bekend van het tv-programma Tussen Kunst en Kitsch, zal dan ook als gastconservator voor het Glasmuseum deze unieke expositie samenstellen.

In de tentoonstelling worden verschillende exclusieve stukken opgenomen die afkomstig zijn uit een privécollectie die normaal niet voor het publiek toegankelijk is. Leidelmeijer: "Het glas van Sottsass spreekt me enorm aan door de vaak extravagante vormen, vooral de werken met de losse elementen, die als oorhangers(bellen) aan de vaas hangen. En dan die betoverende kleuren. Hij combineert kleuren, waarbij je in eerste instantie denkt dat ze met elkaar zullen vloeken, maar bij het Sottsass glas geeft het juist een bijzonder resultaat."

De expositie 'Colore, Glas van Ettore Sottsass' is te zien van vrijdag 18 maart tot en met zondag 26 juni.