• Wethouder Arie Keppel reikt de opstartsubsidie uit.
• Wethouder Arie Keppel reikt de opstartsubsidie uit. Foto: Gemeente Leerdam

Project Kringlink start in Leerdam

leerdam • Wethouder Arie Keppel heeft maandag op het stadskantoor symbolisch een opstartsubsidie van 5.000 euro uitgereikt aan de initiatiefnemers van het project Kringlink.

Kringlink is een initiatief van de stichting MEE. De gemeente verleent deze subsidie aan inwoners en niet-commerciële organisaties die een goed idee hebben om kwetsbare burgers of groepen burgers te helpen met behulp van de inzet van vrijwilligers. Deze subsidie kan nog steeds worden aangevraagd. MEE gaat Kringlink opstarten in Leerdam voor mensen die behoefte hebben aan een vriendenkring, maar het lastig vinden om deze zelf te vinden. Via een kringlink kunnen inwoners van Leerdam die een steuntje in de rug nodig hebben nieuwe mensen ontmoeten waarmee ze een vriendenkring kunnen starten.

Speeddate

Een kringlink start met een gezellige bijeenkomst waar de deelnemers anderen kunnen ontmoeten. MEE vergelijkt het met een 'speeddate' bijeenkomst voor vriendschap. De kringlink wordt begeleid door een professional van MEE en twee vrijwilligers. Deelnemers kunnen aangeven met wie zij een klik hebben, waarna de professional de mensen koppelt. De kringen bestaan uit ongeveer vijf personen en komen regelmatig bij elkaar om leuke dingen te doen. De vrijwilligers ondersteunen de kringen voor maximaal een jaar.

De ondersteuning richt zich op het zelfstandig verder gaan van de kringen. Daarbij gaat het onder meer om aspecten als het maken van afspraken en het aanleren van sociale vaardigheden. Regionaal zijn er positieve ervaringen met de Kringlinken.