Inloopavond over de ecologische zone

leerdam • Ten westen van Leerdam wil de gemeente een ecologische zone aanleggen. Het gebied moet een thuis worden voor onder meer de beschermde heikikker en rugstreeppad. Omwonenden en andere geïnteresseerden zijn uitgenodigd voor een inloopavond op donderdag 17 maart.

In het gebied van de nieuwe woonwijk Broekgraaf komen heikikkers en rugstreeppadden voor. Dat zijn beschermde diersoorten volgens de Flora- en Faunawet. De wet verplicht de gemeente om maatregelen te treffen waarmee het voortbestaan van deze soorten gegarandeerd wordt. Vandaar: een ecologische zone.

Het beoogde gebied loopt loopt van de Lingedijk richting de wijk Broek-graaf tot aan de plaats waar het spoor de Koenderseweg kruist. Dit gebied zal voor wandelaars toegankelijk zijn. Het gebied wordt aantrekkelijk gemaakt door het graven van greppels, poelen en de aanleg van natuurvriendelijke oevers. Naast ecologische maatregelen worden er ook een aantal recreatieve maatregelen genomen. Dit zijn bijvoorbeeld: de aanleg van wandelpaden, het plaatsen van bankjes, informatiepanelen en bewegwijzering. De wandelpaden sluiten aan op bestaande wandel- en fietsroutes, zoals de glasroute en het laar-zenpad langs de Lingedijk

Door al deze maatregelen ontstaat er een aaneengesloten ecologisch waardevol gebied van bijna 26 hectare, dat in elk geval de komende tien jaren ook zal blijven bestaan. In de nabije toekomst onderzoekt de gemeente Leerdam of er maatregelen kunnen worden getroffen ten gunste van de heikikker en rugstreeppad ten noorden van Broekgraaf. Daardoor zou dan een verbinding ontstaan tussen de Diefdijk en de Lingedijk. In beide gebieden leven nu veel heikikkers en rugstreeppadden.

De provincie Zuid-Holland subsidieert de aanleg van deze recreatieve maatregelen. De gemeenteraad heeft vorige week het overige krediet ter beschikking gesteld voor dit plan. Deze maand start de aanleg. Omwonenden en andere belangstellenden zijn welkom op een inloopavond op donderdag 17 maart, van 17:00 tot 19:30 uur in de hal van het stadskantoor.