Leerdam organiseert taalconferentie

leerdam • Taal inspiratiebron of handicap? Dat is het thema van de Leerdamse Dag voor de Taal op woensdag 23 maart. 's Avonds is er een conferentie over dit onderwerp.

Voor veel mensen is lezen en schrijven lastig. Volgens de laatste cijfers zou een op de acht inwoners van Leerdam daar problemen mee hebben. Landelijk gezien is dat ongeveer een op elf.

Ze kunnen teksten niet lezen en ondervinden in hun dagelijks leven last van het feit dat ze niet kunnen lezen en schrijven. Dan gaat het om allerlei praktische zaken: "Hoe weet ik wat gezonde voeding is als ik de artikelen hierover niet kan lezen? Hoe kom ik op de plaats van bestemming als ik borden langs de weg of plaatsnamen op stations niet kan lezen? Hoe kan ik veilig medicijnen innemen als ik de tekst op het doosje niet kan lezen?" Het is niet aan iemand te zien dat hij of zij niet kan lezen of schrijven, maar het zorgt wel voor een flinke beperking van iemands leven.

Voor deze laag geletterde mensen zijn er in Leerdam gratis taalcursussen voor alle leeftijden en achtergronden. Bijkomend probleem is dat veel laaggeletterden zich schamen voor hun problemen.

Ze durven de stap niet te zetten om naar een cursus te gaan of weten niet hoe ze dat moeten doen. "Jammer", constateren de organisatoren van de 'Dag van de Taal', "Laaggeletterdheid is weliswaar een 'probleem' van deze tijd, maar wel een die met scholing op te lossen is."

Om aandacht te vragen voor dit probleem organiseert de gemeente op 23 maart de Leerdamse dag van de Taal.

Conferentie

Van 17:00-21:00 uur is er een taalconferentie voor mensen uit het bedrijfsleven, de zorg, het onderwijs, de sport en diverse andere organisaties. Doel van de conferentie is om te laten zien dat iedereen kan meehelpen in het signaleren van laag geletterdheid en het verwijzen naar de oplossing.