'Pas op met privatisering ambulancedienst'

lingewaal • Het Lingewaalse PvdA-raadslid Richard Hoogveld heeft zeer grote twijfels of de ambulancedienst in de veiligheidsregio Gelderland-Zuid moet worden geprivatiseerd.

Hoogveld verwees donderdag tijdens de raadsvergadering naar een onderzoek uit 2013 onder personeelsleden van de geprivatiseerde ambulancedienst in Amsterdam. "De uitkomsten logen er niet om en zijn ronduit schokkend." Maar liefst 75 procent van de ondervraagden was ontevreden over de kwaliteit van de ambulancezorg. Uit het onderzoek bleek een ernstig tekort aan personeel, de werkdruk was enorm toegenomen, ambulancevoertuigen waren niet hygiënisch schoon, materiaal was slechter en werd niet altijd tijdig vervangen, brancards en lifepacks werden niet meer periodiek gecontroleerd.

De situatie is volgens Hoogveld na 2013 amper verbeterd. "Wij vinden deze ontwikkeling zeer zorgelijk en willen dit in onze regio absoluut niet laten gebeuren."

Burgemeester Loes van Ruijven kon Hoogveld gedeeltelijk geruststellen. De invoering van de nieuwe wet voor de ambulancezorg, waarin de privatisering wordt geregeld, is met twee jaar uitgesteld. Tot 2020.

Het is niet bekend of het uitstel verband houdt met de slechte ervaringen van de geprivatiseerde ambulancedienst in Amsterdam.

Risicoprofiel

Het onderwerp kwam aan de orde tijdens de behandeling van het regionaal beleidsplan en regionaal risicoprofiel Veiligheidsregio Gelderland-Zuid. Het risicoprofiel geeft inzicht in de (belangrijkste) risico's in dit veiligheidsgebied.

Voor de gemeente Lingewaal zijn dat bijvoorbeeld een dijkdoorbraak, vervoer van de gevaarlijke stoffen, transport over de Waal, verstoring van de telecommunicatie en ICT, de Betuweroute, een grote brand in dichte binnenstad en een incident giftige stof in de open lucht.