Omwonenden vrezen voor vergroting overlast

Leerdam krijgt nieuw Hutterspad

leerdam • De gemeenteraad van Leerdam is donderdag akkoord gegaan met de aanleg van het Molenpark, achter Het Dak en sportcentrum Berenschot. Opmerkelijk is dat met 10-7 een amendement van SGP en PvdA werd aangenomen om een nieuw Hutterspad aan te leggen. Dat wandelpad zorgt voor een verbinding van de Poort van West, langs de bestaande bebouwing, met het achterliggende parkje. Wethouder Teus Meijdam ontraadde de motie 'ten sterkste' vanwege de overlast voor omwonenden. In gesprekken met inwoners – die een dringend beroep op de raad deden het pad niet aan te leggen – is de verwachting gewekt dat zo'n wandelroute er niet komt. Aanvankelijk was het de bedoeling dat het park komend najaar in gebruik zou worden genomen. De mogelijkheid bestaat dat de aanleg van het pad – vlak naast het historische Hutterspad – voor vertraging zorgt.

Mooi plan

Het verzoek van het college om 446.500 euro beschikbaar te stellen voor de uitvoering van het project Voorwaartsveld – dat leidt tot de aanleg van het Molenpark – werd ronduit positief ontvangen. "Een mooi plan: er ontstaat een fraai, polderachtig en educatief aantrekkelijk gebied", constateerden Kemal Koyuncu (PvdA), Ali Keskin (L.-2000) en David Golverdingen (CDA) eensgezind. Waarbij het CDA blij is dat er een kans bestaat dat in het parkje ook een kinderboerderij wordt aangelegd. Al laat de gemeente de realisatie van die 'attractie' graag over aan particulier initiatief. Golverdingen waarschuwde voor de afgelegen ligging van het park en drong – om overlast te voorkomen – aan op handhaving. Ali Keskin stelde vast dat het Meesplein nu een saaie uitstraling heeft. "Het moest een aantrekkelijke en sfeervolle plek worden. Is een fontein geen optie?" Hij werd op zijn wenken bediend, want wethouder Meijdam liet weten dat de fontein – in het verleden al ingetekend - er alsnog komt. SGP-voorman Matteo de Visser vond het een prima idee om dit stuk van Leerdam op te knappen. "Dit heeft voor ons meer prioriteit dan de Glasroute. Dit is de entree van Leerdam. Goed om dit groene parkje - dichtbij het centrum - te realiseren." Mireille Horden (VVD) vroeg zich af of het mogelijk is om in het gebied ook fietspaden aan te leggen en wilde weten of de uitgaven aan dit project niet ten koste gaan van de Glasroute.

Verkeerde keuze

CU-woordvoerder Harry Wolting was veel minder enthousiast over het voorstel. "Waar zijn we mee bezig? Dit gaat ten koste van de Glasroute. Als we hiermee doorgaan, wordt de uitvoering van die route een paar jaar uitgesteld." Wolting vindt de aanleg van de wandelroutes slecht voor het centrum. "Bezoekers komen zo niet in de stad, toeristisch gezien een volslagen verkeerde keuze." Het pad naar de Lingedijk - langs de waterzuivering- vindt Wolting onaantrekkelijk: "Ik weet niet of ik daar wel lopen wil." Ook had Wolting bedenkingen over de kinderboerderij. "Er is hooguit plaats voor drie ooien, twee Vlaamse Reuzen en een paar leghorns. Bovendien werkt zo'n afgelegen plaats dierenmishandeling in de hand." Veel bijval kreeg Wolting niet, terwijl wethouder Meijdam liet weten dat de binnenstadondernemers juist blij zijn met het project. "Natuurlijk kunt u dit geld ook inzetten voor de Glasroute, maar daar heeft de raad zelf een besluit over genomen."

Hutterspad

Meer verschil van mening was er over het Hutterspad. SGP en PvdA stelden voor om het parkje vanaf de Poort van West via een aantrekkelijk wandelpad en niet via het voetpad van het Voorwaartsveld – langs geparkeerde auto's – te ontsluiten. "Waarom zou je de bewoners van West om laten lopen", vroeg PvdA-er Koyuncu zich af. "Een goede toegang dient het algemeen belang', beaamde De Visser (SGP). Dat was tegen het zere been van Tiendweg-bewoner Theo Doreleijers die de raad er op wees dat hij al lang met de gemeente in gesprek is. "Ik ben onaangenaam verrast door het amendement. Er is nu al sprak van overlast. Als er straks langs mijn huis een voetpad komt, wordt de situatie alleen maar erger. Bovendien verdwijnt er een aantal bomen. Door de gesprekken met de wethouder was mijn vertrouwen in de gemeente gegroeid. Dat wordt teniet gedaan door dit amendement. Vertrouwen komt te voet en gaat te paard." Wethouder Teus Meijdam bevestigde de lezing van Doreleijers. "Er is al jaren sprake van flinke overlast. Ik ontraad dit amendement ten stelligste." SGP-er De Visser stelde voor de kool en de geit te sparen en te zorgen voor een goede afscheiding om de overlast zoveel mogelijk te beperken. L.-2000 en VVD stemden tegen de aanleg van het nieuwe pad. Horden: "Er zijn verwachtingen gewekt bij de bewoners. De privacy moet worden gewaarborgd. Een stukje omlopen is voor wandelaars toch geen probleem." Maar de raadsmeerderheid steunde de aanleg van het nieuwe Hutterspad.

André Bijl