Flinke subsidie voor verplaatsing slagerij

herwijnen • Slagerij Kaldenberg in Herwijnen krijgt een bijdrage van 325.000 euro voor de verplaatsing van het bedrijf uit de kern van het dorp naar het bedrijventerrein Vredebest.

De provincie Gelderland vergoedt naar verwachting 75 procent van dat bedrag, de resterende 25 procent (81.250 euro) wordt opgehoest door de gemeente Lingewaal. De raad ging donderdag akkoord

Aanvankelijk zou de provincie 100 procent bijdragen in het tekort op de bedrijfsverplaatsing. Maar de regels voor het verlenen van provinciale subsidies zijn verscherpt, waardoor ook een substantiële bijdrage van 25 procent van de gemeente wordt verlangd. Voor Lingewaal was dat wel even slikken. Maar, zo staat in het raadsvoorstel: "Het is niet redelijk om thans een terugtrekkende beweging te maken, aangezien het bedrijf daardoor zeer nadelig zou worden getroffen. Het bedrijf heeft in de hoop op een bijdrage op basis van de oude regeling al investeringsbeslissingen genomen. Hoewel de gemeente niet juridisch verplicht is, wordt op zijn minst een morele verplichting gevoeld alsnog een bijdrage te verschaffen."

Een belangrijke voorwaarde voor de provinciale subsidie is dat de bedrijfsgebouwen van Kaldenberg op korte termijn worden gesloopt. De locatie mag niet opnieuw als bedrijfslocatie worden ingericht. Op de plaats van de huidige slagerij ontwikkelt Kaldenberg een aantal woningen. Inmiddels is afgesproken dat de gemeente een bedrag in de exploitatie bijdraagt van 42.000 euro. De gemeenteraad ging donderdagavond unaniem akkoord met de co-financiering. Fred Temminck van de ChristenUnie hoopt dat er nu ook daadwerkelijk woningen zullen worden gebouwd op de plek van de huidige slagerij. "Volledig gewaarborgd is het nog niet. Maar wij hebben er alle vertrouwen in dat het plan ten uitvoer komt."

Inmiddels is ook duidelijk dat er bij deze provinciale en gemeentelijke bijdrage geen sprake is van ongeoorloofde staatssteun. Wethouder Ed van Sambeek verwacht op korte termijn een positief besluit van de provincie Gelderland.