• Bart Bruggeman was aanwezig bij de plaatsing.
• Bart Bruggeman was aanwezig bij de plaatsing. Foto: gemeente Leerdam

Nieuwe nestpaal in Schoonrewoerd

schoonrewoerd • Schoonrewoerd heeft vrijdag een nieuw ooievaarsnest gekregen. Deze moet de nestlocatie vervangen die verloren is gegaan met de sloop van de Noachschool.

Al zo'n 35 jaar werd het nest op de Noachschool bebroed. Voorwaarde voor de sloop en nieuwbouw van de school was dat er een nieuwe locatie werd gevonden voor deze ooievaars. Dat nest moet vlakbij het oude exemplaar worden geplaatst. In overleg met onder meer een ecoloog, een ooievaarsdeskundige en de gemeente is het grasveld ten oosten van Noorderwoerd 2 als nieuwe locatie aangewezen. De nestpaal is afgelopen vrijdag neergezet in aanwezigheid van wethouder Bart Bruggeman en de kinderen van de Noachschool.

Ruim voordat de sloop van de Noachschool begon, is het nest van de ooievaars van het dak van de school weggehaald en de schoorsteen met een houten driehoek afgedekt. Voordat het nest van de school is weggehaald, is er een kilometer verderop een bestaande maar ongebruikte nestpaal aan de Diefdijk verstevigd en klaargemaakt voor gebruik. Gezien het feit dat de ooievaars van de Noachschool in de omgeving van de Diefdijk foerageren, kon dit worden beschouwd als de directe omgeving van de huidige nestlocatie die de ooievaars naar verwachting zouden vinden.

De ooievaars kwamen voor de start van de sloop terug en hebben even rond de houten afzetting gevlogen. Volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland moest er toch een extra nest in Schoonrewoerd komen ter vervanging van het nest op de school en ook zo dicht mogelijk bij de Noachschool. Vandaar het besluit om de nestpaal te plaatsen.