• Impressie van de woningen die bij de watertoren moeten komen.
• Impressie van de woningen die bij de watertoren moeten komen. Foto: BBA Architecten

Bouw op z'n vroegst voorjaar 2017 van start

Wonen en werken in de Watertoren

leerdam • Dat blijkt uit de plannen die vorige week woensdagavond aan omwonenden en raadsleden werden gepresenteerd door projectontwikkelaar J. van Daalen. Deze plannen zijn tot stand gekomen in nauwe samenwerking tussen de projectgroep - met een afvaardiging van de omwonenden - en de ontwikkelaar. "Twee jaar terug begon het hele spektakel, nu hopen we op een snelle afronding", liet Chris van Wijk, directeur van Van Daalen weten. Hij benadrukte dat het uitgangspunt altijd is geweest om de toren en reinwaterkelders te behouden én om draagvlak voor het project te krijgen bij de 'buurt'.

"Daarnaast moet het plan financieel haalbaar en toekomstbestendig zijn." Aanvankelijk bestonden er tal van opties, uiteindelijk bleven er voor de toren twee mogelijkheden over: kantoren of appartementen; nu wordt het een combinatie van beide.

Landmark

Architect Ernst Loor van Bureau Loor en Verkuil noemde de toren 'een prachtig, markant punt'. "Blij dat de optie slopen niet aan de orde is." Uitgangspunt bij de 'aanpak' van de toren is dat het 'landmark' zoveel mogelijk herkenbaar blijft. Het is de bedoeling om in de onderste acht verdiepingen van de Watertoren kantoren te huisvesten, die kunnen zonodig over meerdere verdiepingen worden samengevoegd.

Luxe appartementen

Daarboven worden nog twee of drie luxe appartementen of penthouses gerealiseerd. De toegang naar boven - de toren is ruim 50 meter hoog - vindt plaats via een lift, via een spiltrap buitenom wordt een vluchtweg gecreëerd. De liftschacht krijgt ornamenten, zodat de lift goed afsteekt en de toren als toren herkenbaar blijft. Aan de voet van de toren komt een glazen entree, de appartementen bovenin krijgen een serre. De bewoners kunnen beneden gebruik maken van een eigen parkeerruimte annex carport.

Op de begane grond staan vijf woningen gepland: vier in en op de oude reinwaterkelders. Daarnaast komt er nog een ronde woning van bijzondere architectuur. "De privacy van de omwonenden is van groot belang. Dat doet recht aan de 'buurt'. De mensen wonen hier al heel lang", legde architect Jan Brand van Brand BBA uit. Daarom is ook een 'zonberekening' voor de bestaande gebouwen gemaakt. Brand liet weten dat er sprake is van een 'heel speciale opdracht'.

Nooit meer weg

"Dit moeten bijzondere woningen op een bijzondere locatie worden. Als je hier eenmaal woont, ga je nooit meer verhuizen." Volgens Brand zijn de bestaande kelders gaaf, waterdicht en van een goede constructie, zodat ze prima geschikt zijn als basis voor de nieuwe woningen. Ook gemeentelijk projectleider Michiel Verspuij was blij met het eindresultaat. "Vooral ook omdat hier een monument uit het verleden wordt gered."

Voorjaar 2017

De komende tijd worden de plannen verder uitgewerkt en afspraken met de gemeente gemaakt. Als alles voorspoedig verloopt, kan waarschijnlijk in het voorjaar van 2017 met de bouw worden begonnen. Omwonenden en politici reageerden woensdagavond in eerste instantie positief op het plan. Wel vroegen sommige bewoners aandacht voor de toename van het verkeer en het parkeren in dit deel van de wijk.

Begin 2014 viel het plan van Van Daalen om in en rond de Watertoren een hotelaccommodatie te realiseren niet in goede aarde. Veel bewoners waren destijds onder meer bang voor verlies van privacy - door inkijk vanuit de toren in de tuinen en woningen - en parkeer- en verkeersoverlast door de komst van de hotelgasten.

Daarop vormden enkele omwonenden een projectgroep die samen met de ontwikkelaar aan een nieuw plan ging werken.

André Bijl