• Jan Schmitz (SKCN) en Janke Wagenaar (De Hobbitstee), de initiatiefnemers van het kindcentrum.
• Jan Schmitz (SKCN) en Janke Wagenaar (De Hobbitstee), de initiatiefnemers van het kindcentrum. Foto: Liesbeth Kalderberg

Integraal kindcentrum voor Leerdam-West

Omdat kinderen in sprongen groeien

leerdam • Vanaf het schooljaar 2016/2017 kunnen kinderen terecht in het nieuwe integraal kindcentrum in Leerdam-West. Doel van de locatie: een doorlopende ontwikkelingslijn bieden voor kinderen van nul tot dertien jaar.

Initiatiefnemers voor het kindcentrum zijn Jan Schmitz, directeur van de Stichting Kinderopvang Centraal Nederland (SKCN) en Janke Wagenaar, directeur van obs De Hobbitstee. Beiden brainstormden al langer over vernieuwende onderwijsconcepten. De Hobbitstee had meer ruimte nodig en de gemeente Leerdam stelde voor dat De Hobbitstee gebruik zou maken van leegstaande lokalen elders in Leerdam. Toen bleek dat basisschool Het Mozaïek het schoolgebouw zou verlaten dat onder één dak zit met SKCN, was de connectie tussen Wagenaar en Schmitz snel gelegd.

Zij vonden elkaar in hun visie hoe je het beste met kinderen om kunt gaan in deze tijd van veel toetsen. "Kinderen groeien in sprongen en geen enkel kind is gelijk", licht Wagenaar toe. "Het ene kind is met 3,5 jaar al toe aan schoolse uitdaging, terwijl het andere kind met 4,5 jaar te moe is om een schoolmiddag vol te houden. Kinderen moeten de ruimte krijgen om in hun eigen tempo te groeien."


Rust

Door integraler te werken op het snijvlak van onderwijs en opvang hopen Schmitz en Wagenaar in het integraal kindcentrum meer rust te brengen in de ontwikkelingslijn van kinderen tot dertien jaar. Doordat leerkrachten en pedagogisch medewerkers meer samenwerken, kunnen de activiteiten en thema's onder schooltijd doorgetrokken worden buiten schooltijd. Wagenaar: "Wij zijn ervan overtuigd dat je goed moet observeren hoe ieder individueel kind zich ontwikkelt. Vervolgens kijk je hoe je hem of haar hierin kunt helpen binnen de zogeheten zone van naaste ontwikkeling. Hoe kun je als leerkracht en pedagogisch medewerker naast een kind staan en hem kansen aanreiken die nét iets buiten zijn vermogen liggen? Daar groeien kinderen van. Zeker als ook de kinderen zelf worden aangesproken op hun verantwoordelijkheid om elkaar te helpen. Het pedagogisch klimaat wordt dan heel sterk."

Schotten

Jan Schmitz vult aan: "Het nieuwe integraal kindcentrum stimuleert dat we op een andere manier gaan nadenken over hoe we met kinderen en met elkaar omgaan dan we van oudsher gewend zijn. De 'schotten' tussen de verschillende groepen vervagen, leerkrachten en pedagogisch medewerkers kennen de kinderen en elkaar. Opvang en onderwijs bestaan hier straks niet naast elkaar, waarbij je elkaar een 'goedemorgen' wenst en een soort lat-relatie hebt. Wij trekken de vergelijking naar 'Married with children': onderwijs en opvang samen op de bank, met twee voeten op de grond."


Dagarrangement

In de praktijk betekent dit de mogelijkheid tot dagarrangementen voor de kinderen in het integraal kindcentrum, indien gewenst van 's ochtends 07:00 tot 's avonds 19:00 uur, met onder meer sport, theater en muziek, waarbij ouders zelf bepalen wat hun kind nodig heeft. Natuurlijk staan veiligheid en geborgenheid hierbij voorop. De jongste kinderen in de dagopvang houden hun eigen groepen, maar mogen ook eens buiten de eigen groep kijken.

Na de zomervakantie start het integraal kindcentrum met een nieuwe basisschoolgroep 1 en 2. Geïnteresseerde ouders kunnen contact opnemen met Janke Wagenaar op 0345-614977. Voor de dagopvang (0-4 jaar en de buitenschoolse opvang (4 – 12 jaar) kan men terecht bij SKCN via 0345-639555 of op de website.

Liesbeth Kaldenberg

q www.skcn.nl