• Andries Dekker (links) was in de finale uiteindelijk te sterk voor de jonge Niels Mijnster.
• Andries Dekker (links) was in de finale uiteindelijk te sterk voor de jonge Niels Mijnster. Foto: Martin Weikamp

Andries Dekker wint Scheve Toren Toernooi

acquoy • Het 21e internationale Scheve Toren Schaaktoernooi in Acquoy is afgelopen zaterdag gewonnen door Andries Dekker uit Leerdam.

Wim Klijn, lid van verdienste van de organiserende Acquoyse schaakvereniging en deelnemer aan alle 21 edities van het toernooi, verrichtte dit jaar de openingszet. Daarna gingen de 54 deelnemers de strijd aan met elkaar. De belangstelling voor het toernooi groeit met het jaar. Diverse schakers moesten teleurgesteld worden, omdat het maximum aantal deelnemers al ruim van te voren was bereikt. De twaalf deelnemers van de eerste twee groepen hadden allen een ELO-rating van boven de 1800, er waren zelfs vier deelnemers met een ELO-rating boven de 2000: kortom een zeer sterke bezetting. De schakers kwamen uit het gehele land, er was zelfs deelname vanuit Berlijn.

Barrage

Groep 1A werd gewonnen door Niels Mijnster uit Sliedrecht. Hij won al zijn vijf partijen. In groep 1B werd Andries Dekker eerste, met een score van 4 uit 5. De winnaars moesten uiteindelijk een barrage spelen voor het kampioenschap.

In die barrage werd de eerste partij overduidelijk gewonnen door Mijnster. Andries Dekker vocht zich in de tweede partij langzaam maar zeker terug en wist die uiteindelijk te winnen. In de allesbepalende derde partij bleek Andries Dekker al snel te sterk voor Mijnster, zodat hij het toernooi op zijn naam schreef.

Schaakvereniging Acquoy kan terugkijken op een gezellig en zeer geslaagd toernooi. Liefst zes leden van de vereniging behaalden een prijs. Wim van Denderen en Gerrit van der Grijn werden zelfs eerste in hun groep. Arjan Kreukniet haalde in de A-groep een meer dan verdienstelijke derde plaats. Traditiegetrouw werd de dag afgesloten met een verloting.

Eindstanden

De eindstanden per groep zijn als volgt: A: 1. Niels Mijnster (Sliedrecht), 2. Rik Vos (Houten), 3. Arjan Kreukniet (Rhenoy) en Tobias Dekker (Nieuwegein). Groep B: 1. Andries Dekker (Leerdam), 2. Gabri v/d Schootbrugge (Hilversum), 3. Mark Hekker (Duivendrecht). Groep C: 1. Jeroen Brandsma ( Est), 2. Joop Jentink (Houten) en Jacques v/d Berg (Amersfoort). Groep D: 1. Marinus de Wit (Leusden), Jos van Gend (Weert) en Dieuwe Bosch (Houten). Groep E: 1. Arjan van Tuyl (Middelburg), 2. Jan de Vries (Amsterdam), 3. Jurgen de Haan (Sliedrecht). Groep F: 1. Bonny Strik (Oisterwijk), 2. Teun den Hartog (Acquoy) en Ad Koolen (Odijk). Groep G: 1. Wim van Denderen (Beesd), 2. Wim Klijn (Asperen), 3. Karel de Kok (Capelle a/d/ IJssel). Groep H: 1. Gerrit van der Grijn (Leerdam), 2. Lydia Weststraten (Rotterdam) en Willem Steenvoorden (Berlijn) en Groep I: 1. Sjoerd Boonstra (Rotterdam) en Aart Harms (Dordrecht) en 3. Wout Baas (Leerdam).