Zes kilometer lopen met zes liter water

regio • Bijna driehonderd leerlingen van zeven lokale basisscholen uit Asperen, Kedichem en Leerdam doen woensdag 23 maart mee aan de sponsorloop Wandelen voor Water; een initiatief van Rotary Leerdam.

Vorig jaar vond het landelijke initiatie Wandelen voor Water voor het eerst plaats in Asperen. Toen wisten de kinderen uit groep 7 en 8 ruim twaalfduizend euro bijeen te lopen. De kinderen lopen zes kilometer met zes liter water in een rugzak, net als veel van hun leeftijdgenootjes in ontwikkelingslanden, die dagelijks ver moeten lopen om water te halen. Wandelen voor Water is een landelijke campagne die sinds 2003 bestaat en elk jaar groeit. De opbrengst van de sponsorloop gaat naar diverse water- en sanitatieprojecten in ontwikkelingslanden. Rotary Leerdam besteedt de opbrengst aan waterfilters in Ethiopië. Met het innovatieve filter kan een gezin zelf vier liter water per dag veilig en schoon filteren. Voor de mensen in Ethiopië het verschil tussen leven en dood, gezondheid of ziekte.

Wandelen voor Water vindt elk jaar in de week van VN Wereld Water Dag plaats. Het doel is tweeledig: kinderen bewuster maken van het drinkwater- en sanitatieprobleem in de wereld én geld inzamelen voor drinkwater- en sanitatieprojecten. In de aanloop naar de sponsorloop krijgen de leerlingen op school een gastles van een deskundige over drinkwater en sanitatie en over de lokale situatie in het projectland. Het geld dat de kinderen vanaf hun voorjaarsvakantie inzamelen wordt eventueel ondersteund door bijdragen van lokale sponsors zoals bedrijven en/of clubs. Dit bedrag wordt dan nog eens aangevuld door Stichting Aqua for All.


Initiatief

Wandelen voor Water is een initiatief van verschillende organisaties, waaronder stichting Aqua for All, Simavi, AMREF & ZOA en Akvo. Tevens heeft Aqua voor All alle projecten waarvoor gelopen wordt beoordeeld en goedgekeurd. Samen met de steun van waterbedrijven, Rotary Clubs, en kleinere stichtingen, doet Nederland echt iets voor schoon water in ontwikkelingslanden.