Vrijwilligers kunnen vast aan de slag bij mensen thuis

Zorghuis zoekt geschikte locatie

kedichem • "Het enige dat ontbreekt is een geschikt pand", zegt initiatiefneemster Saskia Smeenk. Het plan om in Kedichem een Zorghuis te realiseren, bestaat al jaren. "Gretha Oosterom is palliatief oncologie verpleegkundige en zag dat terminale patiënten weg moesten uit hun woonomgeving. Ze vroeg zich af waarom ze niet gewoon in Kedichem konden blijven." Overleg met de gemeente zorgde ervoor dat het initiatief werd verbreed. De stichting richt zich nu op 'alle kwetsbare mensen van achttien jaar en ouder uit Kedichem en omgeving die zorg en begeleiding nodig hebben'. Daarbij wordt een straal van circa tien kilometer als richtlijn genomen. "Dit betekent dat mensen uit bijvoorbeeld Meerkerk of een van de Lingewaalse kernen ook welkom zijn."

In het Zorghuis kunnen cliënten een aantal dagen of weken – ook in de weekends – logeren, of gebruik maken van dagopvang. "Zeven dagen in de week, 24 uur per dag, uniek voor een vrijwilligersorganisatie. Ons Zorghuis ontlast mantelzorgers die het doorgaans stevig voor hun kiezen krijgen. In Leerdam zijn volgens onderzoek van de Dienst Gezondheid en Jeugd zo'n 1000 overbelaste mantelzorgers. Het Zorghuis biedt 'respijtzorg', dat houdt in dat anderen tijdelijk de zorg overnemen. Voor mantelzorgers een geruststellende gedachte dat hun dierbaren in goede handen zijn en zijzelf even op adem kunnen komen. Het Zorghuis zorgt zo voor de versterking van het sociale netwerk." In de voorziening gaat het er straks net zo aan toe als thuis. "Cliënten die een spelletje willen doen, krijgen daarvoor alle ruimte, maar ze kunnen ook boodschappen halen of helpen bij het eten klaar maken." In het Zorghuis worden cliënten opgevangen door vrijwilligers en twee professionele krachten die samen 20 uur per week beschikbaar zijn om de kwaliteit te waarborgen. "We zijn geen zorginstelling, maar een tweede huis. Cliënten nemen hun eigen zorg, zoals huisarts en thuiszorg, mee. Daarnaast werken we nauw samen met de huisartsenpraktijk van dokter De Vries uit Arkel die de zorg voor patiënten wil overnemen als hun eigen huisarts te ver weg woont."

Het Zorghuis krijgt ook een 'hospicefunctie'. "Mensen uit Kedichem kunnen zo in hun eigen omgeving blijven als ze overlijden. Dat is ook voor de familie prettig, omdat ze dichtbij zijn. Als het hospice in Gorinchem bedden te kort komt, kunnen die bij ons terecht. Ook hier wordt de bestaande zorg voortgezet in het Zorghuis."
Inmiddels is via fondswerving 130.000 euro beschikbaar om van start te gaan. Daarnaast heeft de verkoop van certificaten een extra potje opgeleverd voor noodzakelijke uitgaven. "We zoeken nu een geschikt pand. Helaas is de pastorie niet meer in beeld, maar we voeren overleg met gemeente en Kleurrijk Wonen. Er ligt een programma van eisen waar zo'n woning aan moet voldoen." Om vier 'logés', vier cliënten voor dagopvang, twee vrijwilligers en familie te huisvesten, moet het pand een flinke oppervlakte hebben. "Het dient geschikt te zijn voor een 'gezin' van tien tot twaalf personen." Op dit moment komen er al aanvragen binnen bij het Zorghuis. Omdat de realisatie nog even duurt, gaat het Zorghuis met haar vrijwilligers kijken of het mogelijk is nu al aan de slag te gaan, bijvoorbeeld als 'zorgmaatje'. Dit gebeurt in overleg met de Stichting Welzijn. Op 4 maart van 15:00-17:00 uur is hierover een bijeenkomst in de Stoof in Kedichem.

"Verder is het wachten op een woning. Als we die hebben, gaan we zo snel mogelijk van start. Want de behoefte aan het Zorghuis is groot."

André Bijl