College vraagt geld voor aanleg 'Molenpark'

leerdam • De Leerdamse raad buigt zich donderdagavond (morgen) over het voorstel van B&W om een bedrag van ruim 446.000 euro beschikbaar te stellen voor de aanpak van de omgeving van het Voorwaartsveld.

Belangrijk onderdeel van het project is het realiseren van het ontbrekende deel van de Wateras die door een groot deel van wijk West loopt.

Deze Wateras is een van de maatregelen om de ruimtelijke kwaliteit in Leerdam-West te verbeteren, de as dient tegelijkertijd als stedenbouwkundige verbinding van de Raadsliedenbuurt, het Staatsliedenkwartier en het zorgcomplex op het Burgemeester Meesplein.

Het project Voorwaartsveld leidt tot de inrichting van een fraai polderachtig verblijfsgebied. Dat wordt met name gerealiseerd achter sportcentrum Berenschot en het Dak, parallel aan de Zuid-Hollandweg, langs de molen, uitlopend tot aan de Lingedijk. In een ver verleden was dit ongeveer de locatie van de zonneweide van het buitenzwembad. Door zijn ligging sluit het Molenpark gedeeltelijk aan bij de geplande Glasroute. Centraal onderdeel van het gebied is een uit de kluiten gewassen wiel die als waterberging gaat dienen. De waterpartij wordt voorzien van steigers, terwijl het hele gebied wordt uitgerust met wandelpaden vanaf het Voorwaartsveld en het Meentplein naar de Lingedijk, voetgangersbruggetjes en informatiepanelen waarop uitleg wordt gegeven hoe destijds wielen zijn ontstaan.

Kinderboerderij

Leuk detail is dat er in het plan ruimte is vrijgehouden voor een kleinschalige kinderboerderij, een lang gekoesterde wens in Leerdam. Overigens is de gemeente niet van plan hier zelf geld voor uit te trekken, de realisatie van zo'n voorziening laat men over aan particulier initiatief.

Als de raad donderdagavond akkoord gaat met het voorstel, kan het project snel worden gerealiseerd. Het is de bedoeling dat het werk volgende maand wordt aanbesteed. In juni kan dan met de uitvoering worden begonnen, zodat Leerdam komend najaar een parkje rijker is.