Aan de slag bij fort Werk aan 't Spoor

acquoy • Vrijwilligers van de Liniewacht herstellen zaterdag 5 maart een griend in de omgeving van fort Werk aan het Spoor. Voor deze herstelwerkzaamheden zijn nog meer helpende handen nodig.

In grienden oftewel wilgenhakbossen worden al eeuwenlang wilgentenen geteeld. De oude wilgenhakbossen zijn onderdeel van het historisch cultuurlandschap. In een griend komen specifieke planten- en dierensoorten voor, omdat de combinatie van de hoge grondwaterspiegel en opgaand hakhout een grote biodiversiteit in de hand werken. Zo profiteren vlinders van de malse wilgenbladeren (voor hun rupsen), en kruipen kamsalamanders 's winters graag in de vorstvrije knotwilgen.

De Liniewacht werkt aan het herstel van een griend van ongeveer tweeduizend vierkante in de omgeving van fort Werk aan 't Spoor. Mensen die willen helpen op zaterdag 5 maart kunnen zich aanmelden via liniewacht@gmail.com. De werkdag start om 09:00 uur bij fort Werk aan het Spoor aan de Diefdijk 26 in Acquoy. De werkdag eindigt rond 12:30 uur met een kom warme soep.


Gelderse prijs

De Liniewacht bestaat uit betrokken bewoners en vleermuisliefhebbers die zich hard maken voor de kenmerkende groepsschuilplaatsen en het landschap van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De groepsschuilplaatsen zijn naast cultuurhistorisch monument in het landschap ook een geliefde plek voor vleermuizen. Voor het werk dat de vrijwilligers verrichten is de Liniewacht samen met Waterschap Rivierenland genomineerd voor de Gelderse prijs voor ruimtelijke kwaliteit. Deze prijs wordt jaarlijks toegekend aan een project dat een opvallende, inspirerende bijdrage levert aan de ruimtelijke kwaliteit van de Gelderse leefomgeving. Er is een vakprijs en een publieksprijs, beide prijzen zijn tienduizend euro waard. Stemmen op de Liniewacht kan tot zondag 10 april via de website. De uitreiking is donderdag 21 april.


q www.gelderland.nl/gelderseprijs2016