Wethouder Bruggeman: 'Gorinchem moet in de spiegel kijken'

Gemopper op fusie Vijfheerenlanden

noordeloos • In de voorbereiding naar de fusiegemeente Vijfheerenlanden en de keuze voor de provincie Utrecht is volgens hem te weinig rekening gehouden met de consequenties voor de regio.

"De Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden hebben al jarenlang een relatie met elkaar. Nu wordt er door de drie gemeenten opeens gezegd: we hebben jullie niet meer nodig", zei Klink vrijdagavond tijdens de regionale CDA-bijeenkomst in Noordeloos. "Zo gaan we niet met elkaar om. Het zou goed zijn als de gemeenten nog eens uit zouden leggen waarom Utrecht beter is dan de provincie Zuid-Holland. Nu verloopt het proces onder grote tijdsdruk, terwijl Gorinchem denkt dat er meer onderzoek nodig is."

Wethouder Dirk Heijkoop van de gemeente Molenwaard zat op dezelfde lijn als zijn Gorcumse collega, maar was iets minder fel. "Onze zorgen liggen met name op het gebied van de samenwerking binnen de Veiligheidsdienst, de Omgevingsdienst en de Jeugdzorg. Dat zijn terreinen waar we elkaar hard nodig hebben. Het was beter geweest als er over dit soort consequenties vantevoren beter was nagedacht."

Gotspe

Wethouder Bart Bruggeman van Leerdam reageerde fel op de woorden van Klink: "De wethouder van Gorinchem houdt nu een tranentrekkend verhaal. Wij zouden als Vijfheerenlanden-gemeenten geen overleg hebben gevoerd. Maar Gorinchem zou er goed aan doen om nog eens goed in de spiegel te kijken. Kijk naar de commissie-Schutte, die adviseerde dat de zes gemeenten in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden met elkaar in gesprek moesten gaan. Gorinchem zei toen: 'doe je best, maar wij doen even niet mee'. Als Gorinchem ons nu verwijt dat wij de discussie niet aangaan, dan vind ik dat een gotspe."

Historisch besluit

Bruggeman en ook SGP-wethouder Arie Donker van Zederik zijn trots op het historische besluit van de drie gemeenten om te fuseren. Bruggeman: "Maar laat duidelijk zijn: we blijven gewoon liggen waar we liggen. We blijven gewoon buren van Gorinchem, Molenwaard en Giessenlanden. We kiezen voor Utrecht, maar de banden met de Alblasserwaard worden niet verbroken. We willen blijven samenwerken op het gebied van toerisme en het sociaal domein."

Toch zijn er wel degelijk zorgen. Want er is nog geen zekerheid of de nieuwe fusiegemeente Vijfheerenlanden blijft deelnemen binnen Avres, de samenvoeging van het sociale werkvoorzieningschap Avelingen en de Regionale Sociale Dienst. Op het moment dat ook Lingewaal (na eventuele fusie met Geldermalsen en Neerijnen) en Hardinxveld-Giessendam (naar de Drechtsteden) afhaken, wordt het draagvlak onder deze gemeenschappelijke regeling wel heel erg wankel.

De Zederikse SGP-wethouder Arie Donker benadrukte nog eens dat in het haalbaarheidsonderzoek van bureau Code Samen een lichte voorkeur werd uitgesproken voor de provincie Utrecht. Volgens dit bureau biedt de provincie Utrecht de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden de mogelijkheid aan te sluiten bij een sterke regio met een aantrekkelijke leefomgeving en een goed vestigingsklimaat. De provincie Utrecht was in 2014 de meest competitieve regio van Europa en groeit het snelst. Wethouder Donker: "Maar Utrecht is echt niet het grote halleluja. Zo staat dat ook niet in het rapport."

Grensontkennend samenwerken

De nieuwe Vijfheerenlanden-gemeenten willen ook in de toekomst 'grensontkennend samenwerken.' Ofwel: voor een constructieve samenwerking in de regio maakt de provinciekeuze niet zoveel uit. Klink: "Als het blijkbaar niet uitmaakt bij welke provincie je hoort, waarom is er dan zo nadrukkelijk gekozen voor Utrecht." Wethouder Klink hoort ook al sombere geluiden vanuit het bedrijfsleven, dat zeer bevreesd is als Zederikse en Leerdamse bedrijven zich nadrukkelijker gaan oriënteren op Utrecht.

Wethouder Elisabeth van Leeuwen-Klink van de gemeente Giessenlanden zei dat ze dolblij is dat er nu duidelijkheid is. "De gemeente Vijfheerenlanden is een feit en daar kan Giessenlanden mee leven. We voeren nu het gesprek met Molenwaard en het is voor ons heel belangrijk dat ook de inwoners meedenken." Volgens Van Leeuwen, zus van wethouder Eeuwit Klink, is het belangrijk dat de discussie op inhoud wordt gevoerd. Ze vond het jammer dat het gesprek tussen de gemeenten niet goed op gang is gekomen. "Het is vaak de toon die de muziek maakt. De bestuurders die met elkaar spreken zijn gewoon mensen, die op een gewone manier met elkaar in gesprek gaan. Ik zeg: wees open en zeg eerlijk wat je doet."

Dick Aanen