Architect presenteert voorlopige plannen Dr. Reilinghplein

Wijkraad wil mening bewoners weten

leerdam • Belangstellenden worden uitgenodigd voor een bijeenkomst op donderdagavond 10 maart om 19:30 uur in Stadspodium GO aan het Voogdplein. Het centrum heeft een nieuwe wijkraad, bestaande uit Piet Beumer, Rein Nieuwboer, Ellie Meijdam, Roosmarijn Veldstra en Henny Nierop Groot. "De gemeente verwacht van ons dat we een wijkplan schrijven met onze plannen voor het centrum", vertelt Rein Nieuwboer. Daarbij gaat het om zaken als leefbaarheid, veiligheid, verkeer en parkeren, de organisatie van aansprekende evenementen en het maken van plannen om de binnenstad een gezellig en attractief karakter te geven. Bovendien moet Het Anker – Reilinghplein, Fonteinstraat, Markt en Kerkstraat - het kloppend hart van Leerdam worden. "Over al die onderwerpen hebben we als wijkraad best ideeen, maar het gaat er juist om dat het wijkplan gedragen wordt door alle bewoners. We willen alleen initiatieven ontwikkelen waar de inwoners achter staan."

Lastige klus

Volgens Nieuwboer is dat nog best een lastige klus, omdat de 'bevolking' van het centrum sterk varieert. "We hebben de bewoners, ondernemers die hier wonen en ondernemers die elders wonen. Daarnaast telt het centrum veel ouderen en mensen van allerlei verschillende nationaliteiten. De belangen van al die groepen lopen soms uiteen." Om alle meningen te horen en waar mogelijk te bundelen, hoopt de wijkraad dat zoveel mogelijk betrokkenen op 10 maart naar GO komen. Daarvoor worden huis aan huis 1.400 uitnodigingen verspreid. In GO wordt onder leiding van Bianca van der Zeeuw in groepjes gesproken over een aantal thema's. "De resultaten worden verwerkt in het wijkplan en we hopen dat zich tijdens de bewonersavond mensen aanmelden die mee willen helpen bij de uitwerking van de thema's. Het gaat over praktische zaken als overlast door hondenpoep of losliggende stoeptegels, maar ook over lastige kwesties als verkeer en veiligheid of de leegstand van winkels. We hopen op een grote opkomst en mooie discussies. Laat de mensen alsjeblieft meepraten over hun eigen leefomgeving." Om de avond een extra gezellig tintje te geven, verzorgt Het Span Moorkoppen een wijnproeverij met wijnen uit de eigen collectie.

Bovendien presenteert architect Ernst van Loor de voorlopige plannen voor de herinrichting van het Reilinghplein. "De ABN is al dicht, de Rabobank volgt, de ING mogelijk ook en het is de vraag wat er straks met het gemeentehuis gaat gebeuren." Vanwege al die veranderingen kijkt een werkgroep - met onder meer gemeente en bewoners – naar de leefbaarheid van het plein. "Het moet een ruimte worden met bankjes, een waterpartij, lage begroeiing en we staan open voor bepaalde vormen van horeca. Een ijssalon zou prachtig zijn. Daarnaast bestaan er plannen om een loopcorridor vanuit wijk Noord naar het centrum te realiseren. De presentatie is een extra reden om naar GO te komen."

André Bijl