• Er kwam een veegmachine langs op De Verrekijker.
• Er kwam een veegmachine langs op De Verrekijker. Foto: aangeleverd

Eerste Afvalvrije School van Leerdam

leerdam • Basisschool De Verrekijker is de eerste Afvalvrije School van Leerdam. Dat betekent dat de school zich actief bezighoudt met het scheiden van papier, pmd, gft en restafval.

De kickoff van dit project vond vorige week woensdag plaats. Hoewel de term 'project' volgens Willeke Kruijs van De Verrekijker niet helemaal passend is. "Omdat een project meest een eind heeft." En de Leerdamse school is niet van plan om 'even' Afvalvrije School te blijven. Het initiatief om meer bewust met afvalscheiding om te gaan kwam vanuit het lerarenteam én de ouders. Kruijs: "We willen onze leerlingen meer bewust maken van het effect van afval scheiden en de voordelen hiervan. We zijn vervolgens op zoek gegaan naar de mogelijkheden en zijn op deze manier bij het Natuurcentrum in Gorinchem uitgekomen." In samenwerking met deze organisatie werd het plan opgezet om een Afvalvrije School te worden. Oftewel: een school die haar leerlingen actief betrekt bij het scheiden van afval en de voordelen daarvan.


Veegmachine

Tijdens de kickoff vorige week woensdag kwam er een veegmachine langs op school. De leerlingen mochten allemaal een rondje rijden en kregen instructies over afvalscheiding. Kruijs vertelt: "De komende tijd maken ze nog opdrachten omtrent dit project." Waarbij ze weer benadrukt: "Maar we blijven echter vanaf heden altijd het afval op deze manier scheiden. Een aantal leerlingen van groep 7/8 heeft de verantwoordelijkheid op zich genomen om ervoor te zorgen dat alle afvalbakken aan het eind van de dag leeg zijn."