• Marije tijdens haar inkleding, begin februari.
• Marije tijdens haar inkleding, begin februari. Foto: aangeleverd

'Marije is gelukkig in het klooster'

heukelum/halle • Marije Verwolf (27) is begin deze maand ingekleed in een klooster in het Belgische Halle. Een bijzondere gebeurtenis, ook voor haar ouders Marlin en Jan Verwolf uit Heukelum.

Het is nogal wat als je dochter thuiskomt met de mededeling dat ze de rest van haar leven als slotzuster wil doorbrengen. Vooral vader Jan, van huis uit protestants, moest er aan wennen. "Maar we zagen dat het haar gelukkig maakte. Wie zijn wij dan om haar tegen te houden?" vindt moeder Marlin, die katholiek is.

Toen Marije rond haar achttiende met haar plan kwam, was dat overigens geen grote verrassing. Marlin: "Ze is altijd al veel met het geloof bezig geweest. Ze was als kind misdienaar en later speelde ze accordeon bij het koor van de parochie in Vianen. Ze houdt ook van rust; met uitgaan heb je haar nooit een plezier gedaan."

Facebook

Marije benaderde de slotzusters in Halle via Facebook. Dat gegeven trok met name in België veel aandacht. De Nederlandse werd de 'eerste Facebook-non' genoemd, wat niet helemaal klopt, want ook de vrouw die voor haar als laatste haar intrek nam in Halle had eerst contact via social media. Moeder-overste Marie-Gabriëlle is dolgelukkig dat hierdoor de broodnodige verjonging optreedt.

Zelf heeft Marije inmiddels meer dan duizend vrienden op Facebook, die ze op de hoogte houdt van haar nieuwe leven. Dat bestaat uit hosties bakken voor parochies in de wijde omtrek, en bij toerbeurt drie uur bidden in de kloosterkapel. "Dat sprak me meer aan dan een klooster met een maatschappelijke functie. Ik zocht een plek waar ik voluit kon bidden en me op Jezus kon richten", aldus Marije in de Vlaamse media.

Bij haar persoonlijke gegevens op Facebook staat bij 'relatie' veelbetekenend: 'Het is ingewikkeld - sinds 2015'.

Na diverse logeerweken en een jaar postulaat mocht ze op 5 februari haar belofte afleggen. Sindsdien is Marije novice en mag ze de kleding van de zusters sacramentinnen van Halle dragen. Vandaar de term 'inkleding'. Ze kreeg ook haar kloosternaam: zuster Marie Madeleine.

Moeder Marlin is nog onder de indruk van de ceremonie. "Normaal gesproken is daar niemand van buiten bij, maar dit keer had het klooster toestemming gegeven aan een Belgische filmploeg om opnamen te maken. Daarom mochten wij er ook bij zijn. Het is heel bijzonder dat we dit van zo dichtbij konden meemaken."

Als novice mag Marije een jaar lang het klooster niet uit. Voor noodgevallen geldt een uitzondering; de tijd die ze dan buiten het klooster doorbrengt moet ze later inhalen. De komende vijf jaar heeft ze de tijd om te besluiten of ze haar eeuwige gelofte wil afleggen en dus voor altijd non blijft.

Janneke Boogaard