• Lezing of quiz over de vleermuis in het KunstFort.
• Lezing of quiz over de vleermuis in het KunstFort. Foto: stock

Quiz en lezing over vleermuizen

asperen • KunstFort Asperen organiseert zondag 6 maart een vleermuizenquiz en -lezing. Iedereen - van jong tot oud - is welkom tussen 14:30 en 16:00 uur. Toegang is gratis.

De vleermuis is het enige vliegende zoogdier. En dan zijn er nog verschillende soorten ook, van baardvleermuizen en watervleermuizen tot grootoorvleermuizen. Afke Krijne-Zoethout van de Liniewacht vertelt er tijdens dit Cultuur Café in KunstFort Asperen van alles over en laat aanwezigen bijzondere dingen zien, een vleermuis op sterk water bijvoorbeeld.

De Liniewacht zorgt ervoor dat de vleermuizen die in het KunstFort overwinteren ieder jaar geteld worden. En dat doen ze op veel plekken langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie, waar tientallen oude militaire groepsschuilplaatsen liggen. Deze schuilplaatsen hebben niet alleen cultuurhistorische en landschappelijke, maar ook een belangrijke ecologische waarde. Ze zijn namelijk een geliefde voortplantings- en overwinteringslocatie voor de vliegende zoogdieren. De Liniewacht houdt een oogje in het zeil, door bijvoorbeeld beplanting die de vleermuizen hindert te verwijderen en beplanting die goed is voor populatie te behouden.

Sommige groepsschuilplaatsen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie zijn toegankelijk gemaakt voor publiek en andere zijn juist ingericht voor vleermuizen. De stichting Liniewacht onderhoudt en beheert deze unieke locaties. Mede voor dit werk is de Liniewacht genomineerd voor de Gelderse prijs voor ruimtelijke kwaliteit. Stemmen kan tot en met zondag 10 april via de website van de provincie Gelderland.


q www.gelderland.nl/gelderseprijs2016