Ooievaars moeten naar de Diefdijk

schoonrewoerd • Het ooievaarsnest op de Noachschool in Schoonrewoerd is verwijderd, maar een kilometer verderop is een ongebruikte nestpaal aan de Diefdijk verstevigd en klaargemaakt voor gebruik. Gemeente Leerdam hoopt dat de ooievaars, die nu nog in de omgeving van hun oude stek op de Noachschool zijn te vinden, hun weg naar het nieuwe plekje weten te vinden.

Het ooievaarsnest dat al 35 jaar op de school was te vinden, moest worden verwijderd met het oog op de geplande sloop van het gebouw. In eerste instantie hoopte gemeente Leerdam dat het hele nest verplaatst zou kunnen worden. Dit bleek echter onmogelijk, omdat het niet stevig genoeg was. Daarom is ervoor gekozen een locatie in de nabijheid van de school gereed te maken. En ruim voor het broedseizoen is de schoonsteen afgesloten met een houten driehoek, om te voorkomen dat de dieren alsnog op de Noachschool gaan nestelen.

De sloop van de Noachschool is afgelopen maandag begonnen. Kinderen van de basisschool zijn donderdag en vrijdag naar het leegstaande pand van de voormalige Regenboogschool verhuisd. Aan de start van deze werkzaamheden is een lang traject vooraf gegaan, omdat er naar diverse alternatieven is gekeken. Zo is eerst gekeken of renovatie van het verouderde gebouw een optie was. Dit viel al snel af. Vervolgens is gekeken of het gebouw van de voormalige Regenboogschool zou kunnen voldoen als nieuwe schoollocatie. Onder andere de verkeerstoename die dat met zich mee zou brengen in de smalle straten van de omliggende wijk maakten dit niet tot een ideale keuze. Ook waren hier onvoldoende parkeerplaatsen te maken. Tot slot is de Ooievaarszoom in beeld geweest als mogelijke locatie voor nieuwbouw van de Noachschool. De gemeenteraad heeft uiteindelijk besloten om deze optie niet verder te onderzoeken. De huidige locatie van de Noachschool aan de Kerkweg biedt meer parkeermogelijkheden op eigen terrein na de nieuwbouw. De sloopwerkzaamheden worden naar verwachting eind maart afgerond. Daarna start op dezelfde locatie de nieuwbouw van de school.