Voortbestaan school en dorpshuis van groot belang voor Kedichem

Kedichem bezorgd over woningbouw

kedichem • "Wat doet de gemeente om de diversiteit van de woningbouw te bevorderen. We dreigen te vergrijzen. Er zijn hier in Kedichem vooral eengezinswoningen. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat mensen doorschuiven?" Het was donderdagavond de eerste vraag tijdens een druk bezocht Raadsplein in de Stoof in Kedichem. Het onderwerp kwam ook later tijdens de bespreking van het kersverse Dorpsplan aan de orde. Wethouder Teus Meijdam was blij met het plan dat hij kreeg aangeboden en beloofde te kijken hoe de uitvoering van de wensen gecombineerd kan worden met de gemeentelijke agenda.

Uitbreiding lastig

Ook Dorpsraadvoorzitter Bas Braam wees op de noodzaak van nieuwbouw. Ondanks alle goede bedoelingen had het aanwezige college hierop geen pasklaar antwoord. Uitbreiding, blijkt erg lastig. "Maar er zijn enkele locaties waar inbreiding mogelijk is. We willen met bewoners en Dorpsraad kijken wat de mogelijkheden zijn, maar zo heel veel perspectief is er niet", gaf Meijdam toe. Maar daarmee was de kous nog niet af, want bij tal van andere onderwerpen die met de toekomst van het dorp te maken hebben – het voortbestaan van de school, de Stoof en de verenigingen – bleek steeds vergrijzing het probleem en voldoende aanwas van jeugd hét antwoord om de voorzieningen in stand te houden. "U moet de hoofden bij elkaar steken, u bent zelf aan zet", vond wethouder Arie Keppel.

Wethouder Wim van der Leij stelde vast dat er in 'Kekum' een 'ontspannen woningmarkt' heerst en Kleurrijk Wonen moeite heeft om de beschikbare woningen te verhuren. "Eerdere initiatieven hebben het niet gehaald wegens gebrek aan belangstelling. We gaan niet bouwen voor leegstand." De 'zaal' – waaronder een aantal jongeren – was het daar niet mee eens, waarop Keppel – bijgevallen door beide andere wethouders – beloofde het vraagstuk goed te bekijken. "We gaan graag met u in gesprek. Waar een wil is, is een weg", klonk het eensgezind.

Het voortbestaan de plaatselijke basisschool en het dorpshuis ligt de bewoners na aan het hart. "Natuurlijk blijft de school bestaan, maar dan moeten jullie wel jullie kinderen blijven brengen. We hebben er – omdat we een nevenvestiging van De Verrekijker zijn – ongeveer 40 nodig. Er was een dipje, maar die zijn we te boven. We groeien weer", vertelde Bert van der Lee – Kekummer en directeur-bestuurder van het overkoepelende O2A5. Een lid van de medezeggenschapsraad benadrukte dat het uitstekend gaat met de school. "Meld uw kinderen aan, desnoods als ze net geboren zijn." Wethouder Bart Bruggeman liet weten dat de gemeente het belangrijk vindt dat het onderwijs in de kernen blijft voortbestaan. "Maar de situatie in de regio is zorgelijk. We hebben te maken met krimp. Samenwerking is belangrijk." Ook voor de Stoof geldt: "Gewoon blijven komen, dan blijft-ie bestaan. Al moeten we misschien nieuwe wegen inslaan: als je de wind tegen hebt, moet je de andere kant op fietsen", aldus opnieuw Van der Lee.

Inwoners meldden verder hun zorgen en ergernissen: het vrachtverkeer op de Lingedijk, de toestand van sommige wegen en het grind op de begraafplaats dat beter vervangen kan worden door asfalt. Waar mogelijk – voor sommige zaken is het Waterschap verantwoordelijk – beloofde de gemeente naar de situatie te kijken. Inwoner Dick Balk was optimistisch: "Er is de afgelopen jaren veel moois gerealiseerd, het gaat hier best goed. Laten we ervan genieten."

André Bijl