Gemeente werkt in principe mee aan plannen El Mouahidine

Nieuwe moskee: 'Droom die uitkomt'

leerdam • De huidige Marokkaanse moskee is dringend aan vervanging toe. De gemeente is in principe bereid de grond aan de vereniging te verkopen en groen licht te geven aan de bouwplannen. Vorige week werden omwonenden in M3 op de hoogte gesteld van de ontwikkelingen. "De gemeente wil maximaal medewerking verlenen", vertelde wethouder Arie Keppel. Al is een tijdplanning nog niet te geven vanwege alle (inspraak)procedures. "Maar we beseffen de urgentie." Die bleek toen belangstellenden een kijkje namen in de huidige moskee. Het gebouw is van buiten en binnen tot op de draad versleten, voldoet in geen enkel opzicht aan de eisen van deze tijd, terwijl de vloer van een van de zalen compleet is opgebold en krom getrokken. "Bijna gevaarlijk om hier activiteiten te ontplooien", aldus leden van El Mouahidine.

Kloppend hart

En dat terwijl de moskee het kloppend hart van de Marokkaanse gemeenschap is. "Het gebouw is heel belangrijk voor ons, vormt het middelpunt van ons verenigingsleven. Hier worden cursussen en voorlichting gegeven en krijgen de kinderen les, hier vinden vergaderingen plaats en lossen we onze problemen op. De moskee is meer dan een gebedsruimte, het is ons ontmoetingscentrum waar allerlei maatschappelijke, sociale en culturele activiteiten plaats vinden en waar ook ruimte is voor sport en spel", vertelt woordvoerder Nourdyn El Moussati. De vereniging werd in 1987 opgericht, kwam eerst aan de Noordwal samen, kocht de oude dépendence van het gemeentehuis en verkaste twee jaar later naar het terrein aan de Van Gentstraat. El Mouahidine telt ongeveer 450 leden, die voornamelijk uit Leerdam komen. De afgelopen jaren biedt de vereniging ook onderdak aan Arabisch sprekende Leerdammers die niet tot de Marokkaanse gemeenschap behoren.

Vervanging

De vereniging denkt al bijna tien jaar na over vervanging van het gebouw. "Het is zo belabberd dat we er geen onderhoud meer aan plegen. Elke spijker die je nu vertimmert, is zonde van het geld." Omdat het contract met de gemeente - eigenaar van de grond - doorloopt tot 2017 had El Mouahidine iets meer tijd dan de andere verenigingen aan de Van Gentstraat. Vandaar dat men niet overging tot het tekenen van een huurcontract van vijftien jaar, zoals de 'buren'. "Dat vonden wij geen oplossing, we willen een permanent gebouw waar we een jaar of 50 geen omkijken meer naar hebben. We hebben andere gebouwen bekeken en zijn voortdurend in gesprek geweest met makelaars. Maar ook met de gemeente, want het was onze hartenwens om hier te blijven."

Die wens kwam uit toen bleek dat het nieuwe college anders tegen de plannen van El Mouhidine aankijkt dan de vorige 'club'. "Wij hebben een iets andere aanpak. De vereniging is al heel lang bezig en zit al op deze locatie', legde Keppel uit. Inmiddels ligt er een 'schets' voor een nieuw gebouw dat iets groter is dan de huidige moskee. De bestaande oppervlakte van 25 bij acht meter wordt uitgebreid tot 30 bij tien, waardoor 300 van de 770 vierkante meter grond wordt bebouwd. "De rest gebruiken we voor een terrasje, sport en spel en een fietsenstalling." Om alle wensen te kunnen vervullen, krijgt het gebouw twee verdiepingen met een koepeltje voor het licht. "Dat koepeltje doet inderdaad denken aan een moskee, maar er komt geen minaret. Dat heeft voor ons geen toegevoegde waarde", stelde Nourdyn El Moussati de buurtbewoners 'gerust'. Bovendien wil de vereniging het nieuwe gebouw in de toekomst beschikbaar gaan stellen aan 'de buurt'. "Zo kunnen we meer voor onze omgeving betekenen."

Zorgen

Sommige buurtbewoners maakten zich zorgen over parkeerproblemen. Anderen benadrukten dat dat maar zelden voorkomt en ook te maken heeft met het bezoek aan andere verenigingen of drukte op zaterdagmorgen rond Leerdam Sport. Volgens Nourdyn El Moussati woont het overgrote deel van de leden van El Mouahidine in een straal van een kilometer rond de moskee en komt lopend of met de fiets. Bovendien is het maar twee keer per jaar - tijdens het Offerfeest en het Suikerfeest - echt druk rond de moskee. "Als je in de Raadsliedenstraat een parkeerverbod instelt, ben je van alle problemen af", adviseerde een buurtbewoner. Maar zowel wethouder Keppel als El Moussati namen de zorgen serieus: "We gaan met elkaar in gesprek, laten we de problemen samen oplossen."

El Mouahidine hoopt over anderhalf tot twee jaar over een nieuw gebouw te beschikken. "Ik ben bijna 90, heb ervan gedroomd om naar een nieuwe moskee te gaan. Nu gaat het gebeuren", stamelde het oudste lid van de vereniging ontroerd. In maart volgt een open dag, waarop ook de nieuwbouw aan de orde komt.

André Bijl