Bso Nijntje op last GGD zeven dagen dicht

beesd • De GGD Gelderland-Zuid heeft donderdag besloten om kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang Nijntje in Beesd voor zeven dagen te sluiten. De sluiting vond plaats na een uit de hand gelopen controle, waarbij een 53-jarige inwoner van Beesd - echtgenoot van de eigenaresse van Nijntje - werd aangehouden.

De man bemoeilijkte de controle van de GGD. Daarop grepen de aanwezige agenten in. De Beesdenaar ging hierop een van de politiemensen te lijf en werd vervolgens opgepakt. Volgens de GGD kon er door deze "tegenwerking met fysieke en verbale dreiging" niet worden gecontroleerd of Nijntje voldoet aan de kwaliteitseisen die in Nederland aan kinderdagverblijven worden gesteld. Deze eisen betreffen onder andere veiligheid en goede zorg voor de kinderen. Bij een eerste inspectie, werd de GGD ook al tegengewerkt. Om deze reden was er ook politie aanwezig.

De GGD heeft daarom besloten tot een tijdelijke sluiting, deze geldt tot woensdag 17 februari (vandaag, red.). De gemeente besluit in de komende week over de vervolgstappen. De gemeente ziet toe op de kwaliteit van alle kinderopvanglocaties in de gemeente en dat deze aan de wettelijke eisen voldoen. De GGD zorgt voor de inspecties op locatie en adviseert de gemeente. Als een kinderdagverblijf niet voldoet aan de eisen kan de gemeente handhavend optreden. De ouders van de kinderen zijn via de oudercommissie van Nijntje geïnformeerd over deze situatie.


Tekortkomingen

Bij Nijntje zijn bij de jaarlijkse inspectie van 2014 tekortkomingen geconstateerd. In 2015 werd duidelijk dat niet alle tekortkomingen opgelost waren. In dit traject is de eigenaar verzocht om de tekortkomingen te verhelpen. Na diverse inspecties nodigde wethouder Niko Wiendels in oktober 2015 de eigenaar van Nijntje uit voor een gesprek. In dit gesprek is benadrukt dat alle partijen belang hebben bij een goede en veilige opvang voor de kinderen. De oudercommissie is in december 2015 al op de hoogte gebracht van de ontstane situatie en de mogelijke consequenties van het geen doorgang kunnen vinden van de GGD-inspecties.