Boek over joods Leerdam in de maak

leerdam • De Historische Vereniging Leerdam is bezig met een boek over joods Leerdam. De vereniging zoekt daarom naar informatie over de joodse gemeenschap in Leerdam uit de twintigste eeuw.

Al vanaf het begin van de zeventiende eeuw woonden er joden in Leerdam. In de erop volgende eeuw bood Leerdam zelfs als vrijplaats onderdak aan joden die elders vervolgd werden. Zo ontstond er een joodse gemeente, die op het hoogtepunt een kleine honderd leden omvatte. In 1817 werd de eerste synagoge in gebruik genomen, tien jaar later gevolgd door een tweede en in 1854 door een derde. Deze is nog te vinden aan de Nieuwstraat met ervoor een woning die dienst deed als school. Begin twintigste eeuw ging het bergafwaarts met de joodse gemeente, vooral door vertrek van veel leden naar andere plaatsen. De synagoge werd in 1935 gesloten en de gemeente in 1937 opgeheven. De laatste twee joodse inwoners van Leerdam overleefden de Tweede Wereldoorlog niet.

De Historische Vereniging Leerdam werkt op dit moment aan een boek over joods Leerdam, dat naar verwachting eind van het jaar zal verschijnen. Hiervoor is uitgebreid archiefonderzoek verricht. Maar daarnaast zoekt de vereniging ook verhalen en anekdotes van Leerdammers zelf. Ook beeldmateriaal is welkom. Contactpersoon is Teunis Blom via 0345-613756 of tblom@blominrichtingen.com.