• De Open Poort op bezoek bij Nico van de Feest.
• De Open Poort op bezoek bij Nico van de Feest. Foto: Wim de Bruijne

Leerlingen leren over kasteel Asperen

asperen • Leerlingen van groep 5 en 6 van basisschool De Open Poort uit Asperen kwamen donderdag een kijkje nemen bij de archeologische vondsten in het dorp.

Archeoloog Nico van de Feest nam de kinderen mee naar de opgraaflocatie, vlakbij het gemeentehuis. Daar zijn tijdens het aanleggen van de waterberging archeologische vondsten gedaan. Onder meer is er een gedeelte van een muur van het vroegere kasteel Asperen blootgelegd. De archeoloog vertelde aan de hand daarvan de leerlingen van De Open Poort van alles over het kasteel dat in 1672 door de Fransen werd opgeblazen. Ook toonde hij diverse vondsten aan de kinderen: botresten van dieren, leistenen dakpannen, stukjes aardewerk uit de achtste en negende eeuw (dus van voor de tijd dat het kasteel er stond) en uit de dertiende en zeventiende eeuw. Het bezoek van de leerlingen was een idee van WelzijnLingewaal, die met hun kantoor uitkijken op de werkzaamheden. De organisatie tipte de school om op excursie te komen.


Waterberging

De kinderen kregen ook informatie over de in aanleg zijnde waterberging, nodig om wateroverlast bij hevige regenval te voorkomen. Want: ondertussen werkt aannemersbedrijf Sterk Heukelum aan de waterberging, die nodig is om wateroverlast in Asperen te voorkomen. De gemeente en Waterschap Rivierenland moeten zorgen voor extra opvang van 12.500 m3 water in Asperen om te zorgen dat de inwoners uit het dorp droge voeten houden. Het perceel aan de Leerdamseweg is eigendom van de gemeente en grenst aan de woonkern van Asperen waar de problemen zich kunnen voordoen.