• Wethouder Wim van der Leij vertrouwt zijn droom toe aan de tijdscapsule.
• Wethouder Wim van der Leij vertrouwt zijn droom toe aan de tijdscapsule. Foto: Nico van Ganzewinkel

Millenniumproject van 2015: Kerk aan de Linge

Team2015 is nog lang niet klaar

leerdam • De avond in GO stond voor Team2015 in het teken van terugblikken en vooruitkijken. Zo werd het Millenniumproject van 2015 bekend gemaakt: deze prijs is voor de organisatie die zich in Leerdam vorig jaar het meest heeft ingezet voor de millenniumdoelen. De prijs ging naar Kerk aan de Linge, die zich hard heeft gemaakt voor het tegengaan van armoede en het vergroten van duurzaamheid en eerlijke handel.

Maar er werd in GO vooral ook vooruitgekeken. Zo was de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) present met een tijdcapsule, waarin wethouder Wim van der Leij een droom stopte die in 2030 gerealiseerd moet zijn. Zijn wens voor de toekomst: "Duurzaamheid moet bij een breder publiek als echt urgent probleem gezien worden. Gemeente Leerdam neemt haar verantwoordelijkheid. Het project Het Nieuwe Wonen zorgt samen met de inwoners van Leerdam en de gemeente ieder jaar voor een verdubbeling van het aantal verduurzaamde woningen." De tijdcapsule van de VNG reist door het hele land, alle portefeuillehouders krijgen zo de kans om een droom voor 2030 vast te leggen. Team2015 nodigde donderdagavond ook alle aanwezigen uit om een wens voor de toekomst in te dienen. Deze worden toevertrouwd aan een digitale kluis.


Nieuwe speerpunten

Voor Team2015 breekt een nieuwe periode aan. De acht millenniumdoelen die in 2000 werden gelanceerd met als streven deze in 2015 te realiseren, zijn sinds begin dit jaar ingeruild voor maar liefst zeventien ontwikkelingsdoelstellingen, die dan weer in 2030 behaald moeten zijn. Team2015 heeft de eerste zes doelen omarmd, deze variëren van het terugdringen van armoede tot het zorgdragen voor hoogwaardig onderwijs. Gemeente Leerdam bekommert zich om doelstelling elf: het creëren van duurzame gemeenschappen.


Want, laat dit duidelijk zijn: Team2015 is nog lang niet klaar met het verduurzamen van Leerdam. Maar er gaat wel wat veranderen. Voorzitter Cor Gersen: "Wij willen de komende tijd vooral ook bestaande evenementen versterken, aansluiting vinden bij wat er al is. Want er gebeurt heel veel, maar mensen weten het soms niet voor elkaar. Wij willen helpen om die bekendheid onderling te vergroten." Team2015 wil zich dus meer opwerpen als bruggenbouwer in de gemeenschap. En ondertussen is de organisatie ook druk bezig om gemeente Leerdam Fair Trade-gemeente te laten worden. Volgens Gersen is dit goed voor de identiteit van een stad als Leerdam. "We zijn een heel eind om aan de voorwaarden te voldoen." Maar, nog nodig: twee Fair Trade-basisscholen. "Dus daar hebben we nu onze pijlen op gericht." Tijdens de avond in GO werden er weer drie Fair Trade-duimen uitgereikt aan respectievelijk Maranatha, Albert Heijn en bloemenboetiek Fluitekruid.


q www.team2015-leerdam.nl