Gemeente draagt verantwoordelijkheid over aan verenigingen

De Schout met gebak van start

herwijnen • Het zorgde voor een drukke dag met een bezoek aan de notaris, een handtekeningensessie met wethouder Griedo Bel en de eerste ledenvergadering. De gemeente Lingewaal draagt de verantwoordelijkheid voor de volkstuinen in de kernen over aan volkstuinverenigingen. In Heukelum en Asperen gebeurde dat al eerder, maandag volgden de tuinders in Herwijnen. "Een jaar of drie, vier geleden zijn we gaan kijken wat de kerntaken van de gemeente zijn", legt wethouder Griedo Bel uit. Dat gold onder meer voor de gang van zaken in de jacht- en roeibotenhavens, maar ook voor de volkstuinen. "Voor de gemeente was de administratie een heel gedoe. Lang niet altijd was bij ons bekend wie de eigenaar is, wie wat huurde en of er ruimte was voor nieuwe huurders. Stukjes land gingen van vader op zoon en soms deed een neef of buurman ook mee. Als er klachten waren over het onderhoud van een tuintje, omdat het onkruid een halve meter hoog stond, was het voor ons een hele zoektocht om dat op te lossen. Dat kost tijd en geld. Als we dat allemaal zouden doorberekenen, zou de huur de pan uit rijzen. Bovendien is het sowieso veel praktischer als een vereniging dit oppakt, die staan dicht bij de leden en weten precies wat er speelt. Dat werkt veel eenvoudiger en sneller." Wel is de gemeente nog eigenaar van de grond en blijft verantwoordelijk voor onder meer het onderhoud van de sloten.

Leeuwen en beren

Aanvankelijk zagen de volkstuinders nogal wat leeuwen en beren, maar de contacten met de gemeente verliepen zo soepel dat het maandagavond tijd was voor een feestje. "We haalden ons vooraf van alles in het hoofd over de eisen en voorwaarden, maar alles is soepel verlopen. Dit is een prima manier om te waarborgen dat we onze hobby hier nog heel lang kunnen beoefenen", vertelt de kersverse voorzitter Teun Pince van der Aa. "Al komt er heel wat bij kijken. Vanmiddag zijn we bij de notaris geweest. We moesten een paar handtekeningen zetten, dan blijkt vervolgens dat de akte 'gepasseerd' is. Dat is niet mis." 's Avonds tekenden het bestuur en wethouder Griedo Bel de overeenkomst met de gemeente. Dat werd bezegeld met gebak. "We beginnen met een negatief saldo", constateerden de leden lachend. Bel maakte dat goed door de vereniging zaaigoed voor komend seizoen te overhandigen. "Andijvie, kropsla, krootjes, bloemkool, van alles wat. Kunnen jullie een beetje oefenen."

Volgens Teun Pince van der Aa komt dat wel goed, want de vereniging aan de Schoutensteeg, naast de ijsbaan, bestaat al 30 jaar. De Schout telt op de kop af elf leden, allen afkomstig uit Herwijnen, en bestaat vooral uit senioren. "Ons oudste lid is 77. We zijn heel fanatiek. Als het straks een beetje aardig weer wordt, zie je sommigen al vanaf half zeven 's morgens op het land. De sfeer is uitstekend, we lachen wat af met elkaar. Op het land staat een 'praathuisje', daar ontmoeten we elkaar en komen de verhalen los. We verbouwen van alles en nog wat: de gewone, ouderwetse groenten, maar er zijn ook leden die allerlei exotische dingen uitproberen." Het complex aan de Schoutensteeg bestaat uit 17 tuinen, sommige leden beheren meer dan één tuin. "We hebben nog drie tuinen over, belangstellenden kunnen zich aanmelden bij Wim Blom." De leden zijn na hun eerste aarzeling blij dat ze zich verenigd hebben. "Dit zorgt voor meer verantwoordelijkheid, maar ook voor meer vrijheid. Het leuke is: we voelen ons nu nog meer een echte club dan eerst."

André Bijl