• Legofreaks Richard, Jacques en Henk combineren lego met technisch lego en Lego Friends.
• Legofreaks Richard, Jacques en Henk combineren lego met technisch lego en Lego Friends. Foto: Marijke Verhoef

'Het moet gewoon perfect zijn'

leerdam • Mensen komen van heinde en verre naar de Leerdamse verzamelbeurs, om te zien wat de Legofreaks hebben gebouwd. Leerdammers Jacques (48) en Richard (52) en Henk (47) uit Ameide vormen dit keer 350.000 legostenen om tot een legodorp op stelten.

De mannen zijn al máánden bezig. Al direct na de vorige beurs stelden ze het thema vast en sindsdien zijn ze aan het fantaseren, ontwerpen, plannen en bouwen. Ook voor de komende beurs hebben ze weer de nodige nieuwe stenen gekocht, en ja, de doosjes die kinderen in de speelgoedwinkel kopen, hebben de heren ook. "Want het moet natuurlijk voor de kinderen herkenbaar zijn. De kunst is om eigen creaties en in de winkel gekochte doosjes te combineren, zodat je laat zien wat er allemaal kan", vertelt Jacques. Mede daarom voegen ze dit jaar Lego Friends - lego voor meisjes - toe. Henk's creaties van technisch lego zijn ook razend populair. Hij krijgt dit jaar voor het eerst maar liefst 12 m2 tot zijn beschikking, zodat de auto's en vrachtwagens ook écht kunnen rijden.

De liefde voor lego zat er bij de drie al jong in. Als kind waren ze fanatieke bouwers, maar na de pubertijd belandde de lego in dozen op zolder. Tot een paar jaar geleden. Henk vond de liefde terug toen zijn zoon begon te legoën, terwijl Richard enthousiast werd door een aanbieding van een trein op Marktplaats. "Ik ging naar huis met 77 kilo lego. Toen is het virus weer toegeslagen", lacht Richard. Inmiddels hebben de drie een enorme verzameling legostenen, netjes op kleur en grootte in bakken opgeborgen op zolder. "Ik vind de techniek erachter heel leuk, om het zo te maken dat het werkt", zegt Henk. Voor Jacques is het pure ontspanning. "Gewoon even de stress eruit legoën, heerlijk."

Details

De mannen vonden elkaar een aantal jaar geleden tijdens de verzamelbeurs. Ze startten een samenwerking en sindsdien groeit de zee van lego ieder jaar. In 2013 bouwden ze Sail Amsterdam na, in 2015 maakten ze een lego city trip en in 2014 zetten ze het bedrijfsleven om in legostenen. Compleet met melkwagen van Bel Leerdammer en Pernis. De details, daar gaat het bij de mannen om. Ze gaan voor perfectie. Richard: "We hadden dágen aan Pernis gebouwd, maakten een vliegveld met een landingsbaan van 9000 ééntjes, een woonboulevard en een landbouwgebied. En wat was de grote trekker? Het bloemenveld met 526 bloemetjes per plaat. Dan zie je dat soms de simpelste dingen de bezoeker het grootste plezier geven." Ieder jaar verstoppen ze ook een paar grapjes in het bouwwerk, die veelal door kinderen opgemerkt worden.

De enorme bouwwerken krijgen steeds meer bekendheid. De Legofreaks exposeren sinds dit jaar in diverse Lego-winkels, hebben al uitnodigingen voor Legoworld op zak en worden door internationale hobby-ontwerpers gevraagd om hun Lego-ontwerp te testen. Zo bouwde Henk laatst een Ferrari 944, het ontwerp is nog nergens te koop. "Dat is leuk hoor. Soms moet je zaken aanpassen en eigenlijk ben je het continu in en uit elkaar aan het halen, totdat het helemaal goed zit. Want het moet gewoon perfect zijn."