De Vlietskant in Leerdam.
De Vlietskant in Leerdam. Foto: Marijke Verhoef

'Geen gedroeftoeter, het gaat best goed'

leerdam • "Leerdam is best gezellig. Zeker rond de kerk - en dat haventje ziet er ook knus uit. Maar volgens mij is er nog wel meer uit te halen. Een cijfer? Een 6,5, nee doe maar een 7."

Zo maar een reactie van een 'toerist' die op zaterdagmiddag het centrum verkent. "En", benadrukt een ondernemer, "dat zeggen veel klanten van buitenaf. Mensen vinden het hier gewoon gezellig. Dat mag na al dat slechte nieuws ook gezegd worden. Met droeftoeteren schiet niemand iets op." De feiten lijken hem te steunen. Een half jaar terug lag de winkelleegstand in Leerdam met 4,5% een fractie boven Geldermalsen (3,5%) en royaal beneden Vianen (10,1%) en het landelijk gemiddelde (ruim 9%). "Onze markt is de best bezochte van de omtrek", constateert wethouder Teus Meijdam. "Bovendien hebben we de indruk dat het ook in de stad aantrekt."

Maar om de gunst van de klant te winnen, kan het altijd beter. Dat vindt ook het winkelend publiek zélf. Zowel Leerdammers als bezoekers uit de regio - en ver daarbuiten - hebben de nodige kritiek op het centrum. De leegstand wordt genoemd, zelfs valt het woord 'verpaupering' voor sommige delen van de binnenstad. "Ik ben hier tien jaar niet geweest, maar het is ingezakt. Te weinig sfeer, een beetje doods." Een ander is het daarmee eens: "Als het drukker is, ga je voor de lol naar de stad." Na enig nadenken: "Maar daar doen we natuurlijk wel allemaal aan mee." Opmerkelijke constatering: "Als ik gezellig wil shoppen, ga ik naar Utrecht. Als ik echt iets nodig heb, ga ik naar Leerdam. Dan word ik trouwens zelden verleid tot een impulsieve aankoop."

Maar, er zijn ook lovende woorden. Bezoekers vinden het centrum 'reuze gezellig' en zijn enthousiast over de omgeving van de Grote Kerk, de Zuidwal en 'die leuke tussenstraatjes'. "Je hebt hier nog zoveel 'zelfstandige' ondernemers met van die knusse winkeltjes", zegt iemand lyrisch. Tips en wensen zijn er volop: meer gezelligheid via een orkestje, een draaiorgel of kraampjes met etenswaren voor de winkels. "Een mooie boekenzaak kan ook geen kwaad en wat 'trekkers', zoals de Action, Xenos of H&M." Bovendien is de roep om een plein met gezellige terrassen groot - 'zo'n plek waar je ook met je kinderen kunt zitten'. Een ouder echtpaar heeft andere wensen: "Deskundigheid en service, dat zoeken wij. Zaken waar de klant nog koning is. Hoe noemen ze dat tegenwoordig? Oh ja, beleving." Volgens stadsmanager Ron Uijldert heeft Leerdam dat zeker te bieden. "We zijn veel te bescheiden. We doen het gewoon goed, dat moeten we durven uitstralen: in Leerdam kun je prima terecht."