Meeste zaken tegen Van Steijn 'onhoudbaar'

rotterdam • In de meeste zaken die lopen tegen voormalig therapeut Pieter van Steijn uit Leerdam, zit onvoldoende bewijs of zijn procedurefouten gemaakt. Dit heeft de officier van justitie geconstateerd. Van twee aangiftes van smaad en belaging wordt de zaak wel doorgezet.

De aangiften werden in 2011, 2012 en 2013 gedaan door cliënten en ex-medewerkers van de voormalige therapeut. Die had een behandelcentrum in Leerdam waar mensen behandeld werden voor psychische klachten. De aangevers brachten klachten uit over de therapeut, waarop ook belastende publicaties over de aangevers verschenen. Uiteindelijk deden zowel de verdachte als de ex-cliënten en medewerkers over en weer aangifte, onder andere van smaad en belaging. Niettemin heeft de officier van justitie in een beoordeling van de zaak moeten constateren dat in het overgrote deel van de negentien aangiften geen bewijsbare zaak zit.

Deze zaak tegen Van Steijn duurt al ruim vier jaar. Van Steijn werd er onder meer van beschuldigd dat hij in september 2011 via posters lasterlijke en smadelijke 'feiten' spuide over zijn ex-patiënten en ex-medewerkers. Dit zou hij ook hebben gedaan in een zogenaamd witboek, dat werd gepubliceerd op internet. Nicoline van Iperen, woordvoerder van de ex-patiënten en ex-medewerkers, is niet heel erg verbaasd dat dit deel van de aangifte niet-ontvankelijk is verklaard. "Hoewel wij zeker weten dat dit van Van Steijn afkomt, is het wel heel moeilijk te bewijzen."

De twee feiten waar Van Steijn van wordt beschuldigd en waarvoor hij voor de rechter moet komen, vallen volgens Nicoline van Iperen overigens in het niet bij de strafbare feiten die hij tijdens de uitvoering van zijn praktijk in het torentje aan de Zuidwal heeft gepleegd. Helaas zijn daar geen strafzaken van gekomen, zegt ze. "Wel hebben deze ex-patiënten en ex-medewerkers genoegdoening gekregen toen Van Steijn in 2011 uit het BIG-register is geschrapt."