Regionale campagne start op Internationale Vrouwendag

Lokale politiek moet aan de vrouw

zederik • 'Vrouwen laten het afweten in het lokale bestuur', zo viel vrijdag te lezen in het dagblad Trouw. 'Te druk. En in de raad heerst een mannensfeertje.' Onderzoekster Corine van Egten concludeert dit in het onderzoek 'Vrouwenstemmen in de raad'. Ook in de gemeenten Zederik, Vianen en Leerdam zijn vrouwelijke raadsleden ver in de minderheid. Hanneke van der Leun en Maria de Jong-Middelkoop ondernemen actie. In hun campagne krijgen ze steun van vrouwelijke raadsleden uit de Viaanse en Leerdamse politiek.

Wat is de precieze aanleiding tot dit initiatief?

"Wij vinden het erg jammer dat het percentage vrouwen in de raad van Zederik zo laag is en zijn daarom op zoek gegaan naar een manier om vrouwen enthousiast te maken voor de lokale politiek. In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 lijkt het ons nu een goed moment om hen aan te sporen warm te gaan lopen voor de (gemeente)politiek. Omdat wij in 2018 fuseren naar de gemeente Vijfheerenlanden slaan wij de handen ineen met vrouwelijke raadsleden uit Vianen en Leerdam. De dames van PvdA Vianen en Leerdam zijn al enthousiast en hopelijk volgen de overige vrouwelijke collega's ook snel."

Hoe gaan jullie aan de slag?

"Onder andere door aanwezigheid op evenementen willen wij vrouwen informeren over de mogelijkheden die er zijn om politiek actief te worden. Op een hele laagdrempelige manier, ongeacht welke politieke partij de voorkeur heeft. De vrouwen kunnen contact met ons opnemen en bijvoorbeeld vrijblijvend een fractie- of bestuursvergadering bijwonen. De politiek lijkt altijd een wereldje waar je moeilijk tussen kan komen, maar wij willen hen hierin begeleiden en laten zien dat er in de lokale politiek juist ook voor vrouwen mooie uitdagingen liggen. Wij hopen allereerst dat alle politiek actieve vrouwen in de Vijfheerenlanden ons initiatief steunen, maar hopen bovendien dat vrouwen buiten onze gemeenten onze oproep ook willen delen."

Is het hard nodig?

"Ja. Het percentage vrouwen in de raden van Vijfheerenlanden komt op 17,6 procent, negen van de 51 raadsleden. Dat komt nog lang niet in de buurt van het landelijk gemiddelde van 28 procent. En dat is eigenlijk al veel te laag. De colleges van burgemeesters en wethouders van de Vijfheerenlanden-gemeenten blijven helemaal achter: deze bestaan voor honderd procent uit grijze mannen. Het verhogen van het percentage van vrouwen in de gemeenteraden heeft vele voordelen. Zo wordt de representativiteit van de gemeenteraad als volksvertegenwoordiging verbeterd en kan diversiteit net iets meer nuance brengen in het debat."

Wat hopen jullie te bereiken?

"Dat wij een aantal vrouwen over de streep kunnen trekken om actief te worden in de lokale politiek. Het zou mooi zijn als het percentage vrouwen in de Vijfheerenlandse gemeenteraad het landelijk gemiddelde zou overstijgen. En uiteraard hopen wij het mannelijk monopolie in de colleges van burgemeesters en wethouders te doorbreken."

De campagne gaat van start op dinsdag 8 maart, dan is het Internationale Vrouwendag.


Geurt Mouthaan