Blauwe zone blijft, mogelijk gratis WIFI

leerdam • Gemeente Leerdam gaat in principe door met de blauwe parkeerzone in het centrum. Dat liet wethouder Teus Meijdam donderdag weten. Bovendien komt er een onderzoek naar gratis WIFI.

De Kerkstraat en de Vlietskant in de binnenstad zijn sinds 21 september bij wijze van proef aangewezen als blauwe zone. Bezoekers kunnen hier maximaal een uur gratis parkeren met hun blauwe parkeerschijf. Meijdam: "Het is een groot succes, de LOV denkt met ons mee en de ondernemers zijn buitengewoon tevreden. Dat geldt ook voor de Wijkraad Centrum. Er wordt veel gebruik van gemaakt en we hebben de indruk dat het leidt tot meer drukte in het centrum." De raad moet nog wel een officieel besluit nemen over de blauwe zone. B&W honoreren ook het verzoek van onder meer de VVD om - na de overgang naar het 'Dip & Go' parkeren - bezoekers de mogelijkheid te bieden ook met muntgeld te betalen. Vandaar dat dergelijke palen die nu nog in de Kerkstraat staan, verhuizen naar de drie grote parkeerplaatsen. Bovendien wordt op voorstel van de LOV het aanvangstarief van 0,70 cent neerwaarts bijgesteld.

De raad steunde een motie van L.-2000 om te kijken of het mogelijk is een WIFI-netwerk in het centrum aan te leggen. Woordvoerder Keskin wees op het teruglopende aantal bezoekers van de binnenstad, de dalende omzetten en de leegstand. "Misschien kunnen we zo onze binnenstad promoten." PvdA-er Van 't Pad: "Het is geen wondermiddel, maar misschien is het een aanzet om de binnenstad aantrekkelijker te maken." CU-voorman Van Beuzekom vond dat er sprake was van 'symboolpolitiek' - 'tien jaar terug zou het hebben getuigd van visie, nu lopen we achter de feiten aan' - maar wilde niet 'dwarsliggen'. De SGP was wel tegen. "Wij zien de meerwaarde niet. Ik ga naar de stad om wat te kopen en laat mijn telefoon lekker thuis", aldus woordvoerder Bijl. "Laten we denken aan onze bezoekers. Die kunnen we zo helpen als ze een eetgelegenheid of galerie zoeken", vonden andere fracties. Wethouder Bruggeman beloofde de mogelijkheid te onderzoeken en binnenkort verslag uit te brengen.