Raad gaat akkoord met flinke overschrijding

Groen licht voor nieuwe Noachschool

leerdam • De school wordt gerealiseerd op de bestaande locatie aan de Kerkweg. Om de overschrijding binnen de perken te houden – vorig jaar werd nog uitgegaan van 1,64 miljoen – draagt de school 62.500 euro bij. Het risico van verdere overschrijdingen ligt bij het schoolbestuur dat als bouwheer optreedt. Een mogelijk aanbestedingsvoordeel vloeit terug naar de gemeente. De fracties hadden kritiek op het proces, maar stelden het geld moeiteloos beschikbaar om zo goed onderwijs in het dorp te waarborgen. Het bouwkrediet pakt 274.000 euro hoger uit dan vorig jaar was begroot, ondermeer omdat toen was uitgegaan van verkeerde normbedragen. Een andere uitglijder was dat in december – toen B&W een aanvullend krediet wilden vragen – bleek dat de raad vorig jaar wél besloten had dat er een nieuwe school zou komen, maar er destijds géén geld beschikbaar was gesteld.
Sommige fracties wreven de missers er nog eens stevig in. "Hoe vaak mag je falen bij één onderwerp", vroeg Ali Keskin zich af. De L.-2000-woordvoerder drong er bij wethouder Bruggeman op aan alert te blijven en alle ontwikkelingen aan de raad te melden. Ook Harry Wolting (CU) liet een stevig geluid horen. Hij stelde vast dat de nieuwe normen al lang bekend waren en dat de gemeente pas heel laat in actie kwam toen bleek dat er geld tekort was. "In juni was dat al duidelijk, in september volgde overleg, pas in december kwam het voorstel. Wie betaalt bepaalt, maar als je niks bepaalt, moet je zeker betalen", aldus Wolting die de second opinion naar de kosten 'mosterd na de maaltijd' noemde en 'beloofde' bij volgende projecten – zoals het nieuwe sportpark – de gang van zaken nog kritischer te volgen. PvdA-leidster Christel van 't Pad constateerde dat door meerdere partijen uitglijders zijn gemaakt. "Het is heel wat voor een school om bouwheer te zijn, dat is voor hen ook geen dagelijkse kost." CDA-er Teunis van Weverwijk had begrip voor de extra kosten door de aanwezigheid van asbest, tijdelijke huisvesting en de nieuwe normen. "Maar er zijn ook fouten gemaakt. Desondanks moeten we verder."

Schoonheidsprijs

Ook SGP-woordvoerder Martijn van Genderen vond dat het proces geen schoonheidsprijs verdiende: "Er is meer gekeken naar esthetische zaken dan een verantwoord financieel beleid", vond Van Genderen. Hij was blij dat het verhaal van Noach en de Ark terugkomt in het ontwerp, ondermeer in het raam van de speelzaal dat lijkt op 'een open venster naar de hemel'. "De Ark is het beeld van het behoud in Jezus Christus." Hans van den Berg (L.-2000) zag het anders. "Een ark? Ik zag er meer het stoomschip Leerdam in." VVD-er Mireille Horden stelde vast dat goed onderwijs niet afhankelijk is van een nieuw gebouw; zij was wél blij met de second opinion. "Het kost wat, maar het geeft een gerust gevoel." Ze betreurde het dat er niet echt een nieuw begin werd gemaakt. "Een nieuwe school op een nieuwe locatie, met een nieuwe naam. Veel inwoners hadden dat prettig gevonden."

Wethouder Bart Bruggeman gaf opnieuw toe dat er dingen zijn mis gegaan. "De gang van zaken verdient inderdaad geen schoonheidsprijs." Wel wees hij er op dat veel scholen kampen met dezelfde problemen. "We hebben te lang de VNG-normen gehanteerd, we hadden kritischer moeten zijn."

Hij was het eens met de VVD dat een nieuw gebouw geen voorwaarde is voor goed onderwijs. "Maar het helpt wel", aldus de wethouder.

André Bijl