Raad snel akkoord met extra geld MFA

asperen • De gemeenteraad van Lingewaal ging donderdag moeiteloos akkoord met het verzoek van B&W om 185.000 euro uit te trekken voor extra maatregelen voor de Multifunctionele Accommodatie (MFA) in Heukelum.

Het geld is bestemd om een duurzame en toekomstbestendige exploitatie van het gebouw mogelijk te maken. De aanvullende maatregelen worden genomen op aandringen van 'Heukelum Actief', een nieuwe stichting die de activiteiten van het oude dorpshuis en verenigingsgebouw De Krakeling gaat uitvoeren en de MFA in de toekomst wil gaan gebruiken als centrale ontmoetingsplaats. VVD-voorman Gert Jan van Ochten noemde de realisatie van de voorziening 'een prachtige kans voor Heukelum' en stond achter de voorgestelde maatregelen. "Het kost wel veel geld, maar het zou jammer zijn als we de doelen niet halen." Ook PvdA-er William Viveen was enthousiast over de inzet van de inwoners. Sommige maatregelen om het gebruik van het gebouw te optimaliseren noemde hij 'logisch', maar van andere ingrepen – zoals een aparte entree voor minder-validen – vroeg hij zich af of de plannenmakers daar niet eerder aan hadden kunnen denken. "Ook bij de Brede School in Herwijnen zagen we dergelijke onzorgvuldigheden in de voorfase. Laten we lessen trekken uit deze pilots en aan het begin van een traject zorgvuldiger zijn, zodat er tijdens de uitvoering niet allerlei aanvullingen nodig zijn."

De andere fracties gingen zonder al te veel vijven en zessen akkoord met het voorstel. Wethouder Ed van Sambeek benadrukte dat vooraf wel degelijk over – bijvoorbeeld - de aangepaste entree was gesproken, maar dat juist de inbreng van Heukelum Actief heeft geleid tot nieuwe inzichten over het gebruik van de MFA. "En we hebben hier inderdaad van geleerd: we kijken nu al beter naar dit soort zaken."