Amendement Lingewaal moet zekerheden inbouwen

Lingewaal met handrem richting fusie

asperen • Zeker in Lingewaal gebeurde dat niet echt van 'ganser harte'. Het Lingewaalse raadsvoorstel week al wat af van dat van de twee andere gemeenteraden, maar vooral een amendement van CU en CDA werd door de collega's in beide andere gemeenten niet enthousiast ontvangen.

In dat amendement werd bepaald dat een definitief besluit over de fusie pas genomen kan worden als alle projecten uit het Manifest van Lingewaal – dat gaat over de realisatie van voorzieningen, zoals scholen, gymzalen en dorpshuizen – onomkeerbaar zijn.

Daarnaast wil Lingewaal via een analyse weten waarom is afgezien van een ambtelijke fusie, gaat men - voor in juni verdere stappen worden genomen - in gesprek met inwoners en bedrijven en wil men via een begrotingsscan duidelijkheid over de financiële situatie van de nieuw te vormen gemeente, vanwege de risico's die Geldermalsen loopt met bedrijventerrein Hondsgemet.

Druk

"Eigenlijk willen we liever niet herindelen en de inwoners ook niet. Maar de realiteit is anders, we voelen de druk. We moeten het traject doorlopen, maar laten we dat dan ook zo zorgvuldig mogelijk doen. Er staat veel op het spel", benadrukte CU-voorman Fred Temminck. CDA-er Jos Vink: "De onderzoekers zouden kijken naar ambtelijke samenwerking, nu praten we over een bestuurlijke fusie. We moeten de inwoners uitleggen hoe dat gekomen is. Bovendien willen we zekerheid dat het Manifest wordt uitgevoerd. Straks is er een nieuwe gemeente, een nieuw college en een nieuwe raad die niet gebonden zijn aan oude afspraken."

Wantrouwen

SGP, PvdA en VVD vonden dat er wantrouwen uit het amendement sprak en vroegen het in te trekken. "Het lijkt te veel op een ultimatum. Er wordt met Argusogen naar ons gekeken. We wekken de indruk dat we er niet vol voor gaan en allerlei verdedigingswerken opwerpen", vond PvdA-voorman Fred Kloppenborg. Vink: "We willen alleen duidelijk maken wat we echt belangrijk vinden. Dat is beter dan dat we tijdens het proces steeds met nieuwe eisen komen."

CU-wethouder Govert van Bezooijen kon zich daar wel in vinden: "Er is geen sprake van wantrouwen; het gaat juist om duidelijkheid. Dat verwachten we ook van beide andere gemeenten." Het amendement werd uiteindelijk met 8-7 aangenomen.

Geldermalsen

Politiek Geldermalsen ging ook akkoord met de bestuurlijke fusie. Zeker na het recente 'echec' rond het AZC vindt de raad wel dat de inwoners mee moeten praten over zo'n ingrijpend besluit. Een voorstel van D66 om een referendum te houden, haalde bakzeil. Na een lange schorsing werd een amendement aangenomen, waarin werd uitgesproken dat de inwoners betrokken moeten worden bij de fusie. Dat gebeurt tijdens bijeenkomsten in alle dorpen.

Neerijnen

Politiek Neerijnen was het gauw eens over de fusie. Een voorstel om een raadgevend referendum te houden, haalde het niet. Wel wil Neerijnen een burgerconsultatie in alle drie gemeenten houden. Daarbij is van belang dat alle inwoners op dezelfde manier worden geïnformeerd over een bestuurlijke fusie.

Het Lingewaalse amendement zorgde in beide andere gemeenten wel voor wat onrust. Zo vroeg Jos van Maanen - SGP fractieleider in Neerijnen - zich af met welk besluit de stuurgroep nu aan de slag gaat. Bovendien klinken her en der geluiden dat Lingewaal via het Manifest haar reserves gaat uitgeven. "Het lijkt wat op potverteren", vond een raadslid. Aan het einde van een bewogen avond vatte een twitteraar de ontwikkelingen zo samen. "Lingewaal speelt 'hard to get', Neerijnen wil verloven, Geldermalsen wil eerst met de familie overleggen."

Tot komende zomer worden diverse vraagstukken onderzocht. Afhankelijk van de resultaten wordt bepaald hoe het proces daarna verder gaat.

André Bijl