Lingewaal kiest voor LED-verlichting en panelen

asperen • De Brede School in Herwijnen wordt voorzien van LED-verlichting en zonnepanelen. De gemeenteraad van Lingewaal koos donderdag unaniem voor deze duurzaamheidsmaatregelen.

De gebruikers – Stichting Logos en O2A5 - hebben laten weten de zonnepanelen te willen betalen. Zodoende draait de gemeente op voor de financiering van ruim 33.000 euro voor de realisatie van de LED-verlichting.

Energiearm

De raad ging niet in op de suggestie van de aannemer om het hele gebouw energiearm te maken door de oudbouw volledig te isoleren. Deze variant kost ruim 332.000 euro en zou de komende 40 jaar – de beoogde levensduur van de school – terug verdiend worden, mét daar bovenop een besparing. De raad vond deze uitgave te 'gortig'. "Veertig jaar? Zo lang gaat de school niet mee", opperde CDA-er Ad van Krieken.

Portemonnee

"Duurzaamheid heeft ons hart, maar heeft het ook onze portemonnee", vroeg Linda van Willigen zich namens de CU af. "We moeten goed op de kosten letten." Na een uitvoerig betoog koos ze voor de verlichting en de zonnepanelen. "Ik ben overtuigd, doe mij ook maar verlichting", ging PvdA-er Fred Kloppenborg akkoord, terwijl ook VVD en SGP dit de beste optie vonden. De keuze voor de LED-verlichting betekent een reductie van de energielasten van ruim 1.900 euro per jaar.

André Bijl