College overleeft motie van wantrouwen

geldermalsen • B&W van Geldermalsen zijn nauwelijks in de problemen gekomen tijdens de evaluatie van het proces rond de komst van een groot Asielzoekerscentrum (AZC).

Een motie van wantrouwen kreeg onvoldoende steun. De gevreesde rellen bleven uit. De vergadering in De Lingeborgh werd bijgewoond door 350 belangstellenden die zich nadrukkelijk lieten horen. In december ontstonden tijdens de raadsvergadering over de komst van een AZC ongeregeldheden. Vorige week bleef het relatief rustig rond De Lingeborgh. De politie was uitgerukt met ME, politie te paard en gewone agenten die de 400 demonstranten in het oog hielden.

Tijdens de vergadering benadrukten B&W dat het plan voor een AZC van tafel is. Burgemeester De Vries bood haar excuses aan. "We hadden eerst in gesprek moeten gaan met de inwoners, maar die hebben we genegeerd. Dat spijt ons." Alle fracties stelden dat ze in december zo overvallen werden door het voorstel dat van een afgewogen besluitvorming geen sprake kon zijn. Ed Goossens (Dorpsbelangen): "De democratie heeft fikse schade opgelopen, er zijn diepe wonden geslagen." CDA-er Henk van Heusden: "Er leeft verbazing, boosheid en onbegrip." PvdA-voorman Wim Timmermans noemde de aanpak van B&W 'gênant'. "Het draagvlak voor een AZC is verprutst. We moeten ons best doen het vertrouwen van de inwoners te herwinnen." D66-voorman Jan de Geus pleitte voor een veilig Geldermalsen voor iedereen. "Wie goed doet, goed ontmoet. Doe mee." Ondanks hun kritiek op het college behielden deze fracties – mét de SGP - het vertrouwen in B&W. Anders was het met VVD, Leefbaar Geldermalsen en Lijst Van Vrouwerff die – onder applaus en gejoel uit de zaal – op 'oorlogspad' waren. VVD-er Edwin Loeff: "Het college heeft zich vervreemd van een groot deel van de inwoners." Joke van Vrouwerff: "Bij de inwoners bestaat geen draagvlak meer voor dit college." Jos Rietbergen (Leefbaar): "Waarom stapt u niet op?" Waarop deze partijen een motie van wantrouwen indienden die onvoldoende werd gesteund. Een SGP-motie die het college opriep het vertrouwen in de politiek te herstellen en te zorgen dat de raad haar rol goed kan uitoefenen, werd aangenomen.