• Maandag werden de handtekeningen gezet op het gemeentehuis.
• Maandag werden de handtekeningen gezet op het gemeentehuis. Foto: Lisette van de Pavoordt

Burgerinitiatief levert bestuur op voor speeltuinvereniging

Eén grote speeltuin voor Asperen

asperen • In de speeltuin in Barry's wijk was er vanwege gevaar voor de veiligheid een toestel weggehaald en in die bij Rafke in de buurt was er iets vernield. Daar wilden ze, als inwoners van Asperen en ouders, iets aan doen. In samenwerking met Cees Kiep en Adri Damsteeg, respectievelijk hoofd en medewerker van de afdeling Ruimtelijke Zaken, werden twee burgerinformatieavonden gehouden. Volgens Damsteeg zijn die avonden goed bezocht. "We hebben open kaart gespeeld, want het beheer en onderhoud van de speelplaatsen in Asperen vormen een te zware post voor de gemeente. Als er binnen tien jaar niets gedaan wordt, hebben we geen speeltuin meer." Reden voor de briefschrijvers hier hun schouders onder te zetten.

Door middel van een enquête werd de animo voor een grote, centrale speeltuin in hun woonplaats gepeild, vertelt Rafke. "Zodoende weten we dat er al honderd potentiële leden bestaan, en daarom hebben we eerst een vereniging opgericht." Zij is secretaris van het bestuur en Barry voorzitter. Samen met nog drie leden gaan ze de kar van dit burgerinitiatief trekken. Rafke vervolgt: "Veel mensen willen gelukkig niet alleen lid worden, maar ook iets doen, bijvoorbeeld toezicht houden en schoonmaken." Het streven is om in elke buurt met een van de ongeveer tien bestaande speelplaatsen, een contactpersoon aan te stellen.

Maandagmiddag is het voltallige bestuur van de nieuwe speeltuinvereniging, waarvan een aantal met kinderen, naar het gemeentehuis gekomen voor de ondertekening van de participatieovereenkomst met gemeente Lingewaal. Daarin zijn de afspraken tussen gemeente en vereniging vastgelegd. Burgemeester Loes van Ruijven vindt dat een gebakje nu niet mag ontbreken. "Bij een feestelijke bijeenkomst hoort tenslotte een traktatie", zegt ze, en complimenteert het bestuur met hun inzet. Na de ondertekening vraagt de burgemeester: "En wat is het eerste dat jullie nu gaan doen?" Rafke reageert zonder aarzelen: "We gaan op zoek naar een mogelijke locatie. En naar subsidie, om onze breed gedragen wens te verwezenlijken." Volgens haar fungeert de speeltuin in Heukelum daarbij als inspirerend voorbeeld, omdat die plezier biedt voor alle leeftijden.

Voor tien euro per jaar is men lid van de speeltuinvereniging. Opgave kan via speeltuinverenigingasperen@gmail.com of de gelijknamige Facebook-pagina.


Levien Vermeer