Geldermalsen evalueert omstreden azc-voorstel

geldermalsen • De gemeenteraad van Geldermalsen evalueert op dinsdag 26 januari het proces rond het omstreden azc-voorstel. Het raadsdebat zorgde in december voor veel beroering. Het oude voorstel is van tafel. Er ligt geen nieuw voorstel.

Deze raadsvergadering bespreken raadsleden wat, waar en waarom het mis ging. Door terug te kijken wil de raad leren van de impact die dit voorstel met deze omvang in combinatie met een snel proces had. De raadsvergadering is in De Lingeborgh, Laan van Leeuwenstein 2 in Geldermalsen.

"De beroering in de samenleving verdwijnt niet vanzelf", schrijft het college van Geldermalsen woensdag in een persbericht. "Het is onderwerp van gesprek onder inwoners van Geldermalsen. Ook landelijk komt Geldermalsen nog regelmatig in media naar voren als het gaat over het vluchtelingenvraagstuk van Nederland. Gemeente Geldermalsen zoekt een vorm om te luisteren naar inwoners."
Via de eigen website, de gemeentepagina in het Nieuwsblad Geldermalsen, Facebook, Twitter en andere media worden inwoners hierover later nog geïnformeerd en voor uitgenodigd. "Geldermalsen wil de mening, gedachten en overwegingen van inwoners, over wat er is gebeurd, horen. Daarbij zal centraal staan dat iedereen zijn mening mag geven en met elkaar kan delen."

Vanuit die gedachte kijkt Geldermalsen ook naar de spandoeken. "Zolang spandoeken niet discriminerend en beledigend zijn en een normale grootte hebben is het een gewone vorm van meningsuiting. Het gemeentehuis is een plek waar iedereen zich welkom moet voelen en waar bijvoorbeeld getrouwd wordt. Daarom houdt de gemeente de ingang van het gemeentehuis neutraal. Verder is het vanzelfsprekend dat spandoeken geen gevaar voor het verkeer mogen zijn en spandoeken niet zonder toestemming aan iemands eigendom bevestigd kunnen worden.

Bij de raadsvergadering zijn inwoners welkom op de tribune. Aanmelden is voor deze vergadering niet nodig. Er kunnen circa 400 mensen in de zaal. De vergadering begint om 20:00 uur. Op de website geldermalsen.nl/bis is het 'raadsvoorstel Evaluatie' vanaf vrijdag 15 januari te vinden. Er is geen mogelijkheid om in te spreken. Meer informatie over de raadsvergaderingen staat op de website.