• Kapitein Frank Marcus (r) overhandigt Henny van Zoelen een plaquette.
• Kapitein Frank Marcus (r) overhandigt Henny van Zoelen een plaquette. Foto: André Bijl

Eerste bijeenkomst in het Dak prima bezocht

Leerdam van start met Veteranencafé

leerdam • Op de kop af 36 veteranen bezochten Het Dak. Bijna allemaal uit Leerdam, maar er waren ook vertegenwoordigers van het Gorkumse Veteranencafé present. Initiatiefnemer Henny van Zoelen (73) kreeg van alle kanten complimenten voor zijn inspanningen. "Het is goed in de smaak gevallen. De sfeer was prima, iedereen was erg enthousiast. Alles bij elkaar een groot succes." De Leerdammer kreeg vorig jaar mei het idee om ook in de Glasstad een Veteranencafé te organiseren.

Bar en boos

"Bij de bijeenkomst rond het logo van de Generaal Piron Brigade in de Pironstraat waren Belgische veteranen uitgenodigd. Ik zei toen tegen burgemeester Houtman dat het toch wel heel bar en boos was dat we tien veteranen uit België halen, terwijl we in Leerdam zoiets niet van de grond krijgen. De burgemeester was het met me eens. Hij vertelde dat de gemeente graag aan zoiets mee wilde werken, maar van de instanties geen adressen kreeg. Dat klopt, want dat is 'dienstgeheim.' Ik ben toen aan het lobbyen geslagen en later zijn we toch achter die namen gekomen." Uiteindelijk bleek het in Leerdam en de bijbehorende kernen om 96 veteranen te gaan. "Het heeft heel wat tijd gekost om dit te organiseren, maar we kregen de volledige medewerking van burgemeester en gemeente. En ook van Harm Wolthuis van het Dak. Ik ben echt vreselijk blij met dit resultaat. Ik hoop dat we dit vol kunnen houden."

Enthousiast

Ook burgemeester Rinus Houtman was enthousiast over het initiatief. "Een prima idee om de veteranen in Leerdam samen te brengen. Belangrijk dat dit gebeurt: het is een gebaar naar de veteranen om te laten zien hoe belangrijk hun inzet is geweest. We leven in een vrij land. Dat is mede te danken aan mensen die daar voor gevochten hebben. In eigen land, maar ook zij die uitgingen om elders de vrede te bewaren. Die inzet en opoffering verdient onze waardering."
Volgens Houtman hebben veel oudgedienden wel degelijk behoefte aan dergelijke bijeenkomsten. "Er zijn dingen gebeurd die niet iedereen weet, het is belangrijk om daar met anderen over te praten."

Versierde straat

De burgemeester noemde zichzelf in dit gezelschap 'een vreemde eend in de bijt'. "Ik ben goedgekeurd, werd ook nog ingedeeld bij de luchtmacht, maar kreeg door mijn baan in het onderwijs vrijstelling. Ik heb wél meegemaakt dat een oom uit Indië terugkwam of een buurman uit Nieuw Guinea of Korea. Op zulke dagen werd de straat versierd, iedereen leefde mee." In het Dak waren veteranen uit diverse 'conflicten' aanwezig. Eén Leerdammer – ver in de 90 – had zelfs nog in de Tweede Wereldoorlog gevochten, daarnaast waren er een stel Indiëgangers, een tafel met veteranen die in Nieuw-Guinea hadden gevochten en een paar Bosniëveteranen. Burgemeester Houtman: "Mooi als alle generaties dergelijke bijeenkomsten bezoeken. Wat je ziet, is dat mensen elkaar begrijpen als ze hun belevenissen vertellen."

Andere vormen

Kapitein Frank Marcus, directeur van het Veteraneninstituut, wees op de groei van de Veteranencafés. "Veteranen worden ouder, gaan minder naar reünies. Toch bestaat de behoefte om bij elkaar te komen. Vandaar dat we zoeken naar andere vormen. De afgelopen jaren is het aantal Veteranencafés gegroeid van nog geen 200 naar 320", aldus Marcus die de organisatie adviseerde ook gezinsactiviteiten te organiseren. "Dat spreekt jongere veteranen aan, dat komt de opkomst ten goede."

Activiteiten

Voortaan wordt het Leerdamse Veteranencafé iedere tweede zaterdag van de maand van 14:00-16:00 uur in het Dak gehouden. "Behalve gezellig samen zijn, gaan we activiteiten organiseren en dingen bezoeken. Maar dat doen we in overleg met de bezoekers."


André Bijl