• Vrijwilligers hebben hyacinten gekweekt voor 'Geur en kleur, een tuintje in de winter'.
• Vrijwilligers hebben hyacinten gekweekt voor 'Geur en kleur, een tuintje in de winter'. Foto: Marijke Verhoef

Het Glasmuseum staat in bloei

leerdam • Het bloembolglas hoort bij de Nederlandse geschiedenis. Er is immers niets Hollandser dan de bollenkweek. Daarom is het de hoogste tijd voor museale aandacht, vinden conservator Hélène Besançon van het Nationaal Glasmuseum en de Bloembollenglazenclub. Op 15 januari opent de expositie met 250 bloembolglazen, compleet met bloeiende hyacinten.

Anno 2016 hebben nog maar weinig mensen bloembolglazen in de vensterbank staan. Dat was vroeger wel anders. Het glas werd al in de achttiende eeuw gebruikt en ook in het naoorlogse Nederland werd menig vensterbank gevuld met hyacinten in glas. "Wij hadden ze thuis ook. Dat is het leuke van deze expositie. Mensen herkennen de glazen van vroeger, ik vind dat heel ontroerend", aldus Besançon.
De bloembolglazen zijn echte gebruiksvoorwerpen, maar tegelijkertijd ook mooi als je het aan expert Sytske Welling-Wester van de bloembollenglazenclub vraagt. Ook de grote Leerdamse ontwerpers Copier en Meijdam hebben bloembolglazen ontworpen. In Leerdam werden deze specifieke gebruiksvoorwerpen meestal aan het einde van de dag gemaakt, als de pot leeggemaakt moest worden.

Op zijn kop

Voor de expositie zijn 250 bijzondere glazen geselecteerd, uit de verzamelingen van de leden van de Bloembollenglazenclub. Onder andere een gereconstrueerd glas uit ongeveer 1800, maar ook werken van Copier en Meydam en de hedendaagse ontwerpers Menno Jonker en Carina Riezebos. Eén van Welling-Westers favorieten is het glas 'Sassenheim' van Rozendaal. "Het ziet er heel simpel uit, maar de hyacint staat er zo mooi op. Daar gaat het toch om. Er zijn ook glazen waar niets van overblijft als je de hyacint erop zet." Bijzonder is ook het glas waarin twee bloembollen groeien. Het uit de achttiende eeuw daterende ontwerp tart alle biologische regels en laat de toeschouwer verbouwereerd achter met een op zijn kop groeiende hyacint.

Dankzij de tuinvrijwilligers van het Nationaal Glasmuseum bloeien er straks zo'n vijftig hyacinten in het museum. Onder leiding van Wil van Iterson zijn de vrijwilligers al sinds september bezig om de bollen in bloei te trekken. "We hadden niet gedacht dat het zoveel werk zou zijn", lacht Wil. Iedere bol heeft zo'n negen weken in een koele ruimte van een graad of zeven gestaan, waarna ze naar een warmere ruimte verkasten om binnen drie weken tot bloei te komen. Het komt allemaal aan op timing. De vrijwilligers mikken erop dat de eerste serie op 15 januari in bloei staat, zodat de bloemen vanaf de opening van de expositie bloeien, groeien en ruiken. De bloembolglazen zijn tot en met half maart te bekijken in het Nationaal Glasmuseum te Leerdam.

q www.nationaalglasmuseum.nl