• Het LRC-gezelschap tankt zelfvertrouwen op het strand van Albufeira.
• Het LRC-gezelschap tankt zelfvertrouwen op het strand van Albufeira. Foto: Jan Volwerk

'We moeten met z'n allen de strijd aangaan om ons te handhaven in de hoofdklasse'

LRC Leerdam tankt vertrouwen in Portugal

leerdam • Spelers en staf van de paarswitten hadden echter een perfect trainingskamp, waarin serieus werd getraind en met een prachtige tweede plek in de strijd om de Algarve Cup een prima sportief resultaat werd geboekt dat hoop biedt voor de overlevingsstrijd in de hoofdklasse.

Een strandwandeling in de zon, afgelopen zondag, was de perfecte afsluiting van een goed trainingskamp. "Het grootste doel vooraf was om de toch al hechte groep nog dichter bij elkaar te brengen. Hier moest het besef groeien dat we straks met z'n allen de strijd aan moeten gaan om ons te handhaven in de hoofdklasse. Ook die boodschap is overgekomen,'' was het oordeel van de na dit seizoen vertrekkende trainer Marcel van Steenis. "Natuurlijk is de eerste wedstrijd tegen Huizen op 23 januari cruciaal. Maar ik kijk daar met vertrouwen naar uit.''

Volgend jaar

De vraag hoe LRC er volgend jaar uit gaat zien, leefde erg op Portugese bodem. Staflid Ab Donga voerde tussen alle activiteiten door diverse korte informele gesprekken om een globaal beeld te krijgen. "De meeste spelers willen bij LRC Leerdam blijven. Hebben hart voor de club. Maar iedereen wil wél graag weten wie de nieuwe trainer wordt. De komende weken gaan de daarvoor verantwoordelijke mensen binnen LRC serieus met de spelers in gesprek en wordt hopelijk ook snel bekend wie er komend seizoen voor de groep staat.''

Opvallend tijdens deze - ook voor LRC-begrippen - unieke buitenlandse trip was de discipline. Op de eerste avond werd er direct al anderhalf uur scherp getraind op een afgetrapt kunstgrasveld van Futebal Club Ferreiras, naast het stadionnetje. De grasmat was te slecht om de twee keepers Giordano van der Pol en Angelo Perini te laten zweven, maar Louis Struijk en Leon Hoegee hadden voldoende alternatieven paraat om de twee in ieder geval te laten zweten.

Vrijheid

Van Steenis: "De jongens krijgen deze trip voldoende vrijheid. Ook in de nachtelijke uurtjes gaan we de uitgang van het hotel niet bewaken. Maar we hebben wel een programma en dat werken we met z'n allen af.'' Die vrijheid was er bijvoorbeeld op vrijdagmiddag na een ochtendtraining. Aanvankelijk was het de bedoeling om - tot groot verdriet van Ajacied Guido Luiten - de oefenwedstrijd Feyenoord-Charleroi te bezoeken, maar omdat die wedstrijd werd verplaatst, ging dat feest niet door.

Die avond was de door Ton Blom bedachte voetbalkwis voor koppels één van de hoogtepunten. Blom moest bij het stellen van de vragen wel een stel krijsende papegaaien overstemmen. Richard Sahetapy zal de rest van dit seizoen als Richard Aratapy door het leven gaan, omdat hij het geluid van de gekleurde gevederde vrienden tot in de perfectie kan imiteren en dat in de dagen daarna ook een paar duizend keer deed.

Op zaterdag stond de strijd om de door Trainingskampen.nl bedachte Algarve Cup centraal. In het stadion van Ferreiras, waar wél een prachtige grasmat lag, werd de poule van LRC afgewerkt. Het Amersfoortse AFC Quick 1890, dat zich in sportief opzicht niet van hun beste kant liet zien, werd met 1-0 verslagen door een knappe kopgoal van Guido Luiten. Tegen Vitesse Delft moest er gewonnen worden om de finale te halen. De Leerdammers maakten er een show van. Alleen de afwerking was matig, zodat het slechts bij een 2-0 zege bleef. Hoopgevend met het oog op de zware tweede competitiehelft waren de twee treffers van rasvoetballer Rico Pires Leocadio, die na een knieoperatie ruim een half jaar buitenspel stond. "Ik ben conditioneel nog niet top. Maar dit geeft inderdaad heel veel vertrouwen.''

De tegenstander in de finale werd UDI'19 Beter Bed, dat het toernooi in Guia had gewonnen. De zondaghoofdklasser uit Uden bleek een maatje te groot voor de Leerdammers: 0-2. "Maar we mogen met opgeheven hoofd het veld verlaten,'' zei sterkhouder Mouni El Quazizi direct na afloop. "We hebben bij vlagen goed voetbal laten zien.'' Michael Lopes en vooral ook Sjors Maas waren spelers die opvielen. "Ik kijk met een goed gevoel terug op dit toernooi en sowieso op deze trip. Ik hoop in de tweede competitiehelft op meer speeltijd", aldus Maas.

's-Avonds was het nog lang onrustig in Albufeira. Zondagmorgen bleef de ontbijtzaal lang leeg en werd de start van de strandwandeling door een paar langslapers iets verlaat. Dylan Verschoor nam die morgen als enige een duik in de Atlantische Oceaan. Tijdens de terugreis naar Eindhoven bewaakte aanvoerder Mohamed Houdoe de beker met zijn leven. En de toevallige bezoekers van de luchthavens van Faro en Eindhoven kennen nu ook de imitatiekunsten van Richard Aratapy.

Jan Volwerk