Hengelvereniging De Snoek organiseert een roofvisdag voor de jeugd.
Hengelvereniging De Snoek organiseert een roofvisdag voor de jeugd. Foto: stock

woensdag 6 januari

Bingoavond
20:30, Everdingen, dorpshuis Het Knooppunt. In Het Knooppunt is 's middags om 15:30 uur een bingo voor kinderen. 's Avonds kunnen volwassenen aanschuiven voor de bingoavond. De organisatie is in handen van oranjevereniging in Everdingen.

Nieuwjaarsreceptie
19:30-21:00, Vianen, Hof van Batenstein. Stichting Welzijn Vianen nodigt bezoekers van de SWV-activiteiten uit voor de nieuwjaarsreceptie. Muzikale omlijsting van Ans Vink. De avond begint om 19:30 uur.

donderdag 7 januari

Kom d'rin
11:00, Tuil, dorpshuis. Alle 55plussers uit de gemeente Neerijnen zijn welkom in het dorpshuis in Tuil voor een gezamenlijke maaltijd. Het team ontvangt deelnemers met een kopje koffie of thee en een traktatie. Het diner begint om 12:00 uur, vooraf wordt een borrel geschonke. Op het menu staat groentesoep, groene en witte bonen met worst en spek, aardappelen en een wintertoetje. Als afsluiting is er koffie of thee met een chocolaatje. De deelname kost tien euro. Opgeven kan tot en met maandag 4 januari bij R. van Willigen via 0418-591957 of Welzijn Neerijnen via 0418 652371. Opgave is bindend, afzeggen kan tot twee dagen voor aanvang.

vrijdag 8 januari

De Stoofpeer
10:30, Vianen, Ruinkamp 18. Op de eerste bijeenkomst van eetclub De Stoofpeer in Vianen staat boerenkool met worst op het menu. Als nagerecht is er een vers fruitdessert. De ontvangst is om 10:30 uur met koffie of thee. Afsluiting om 13:30 uur. De Stoofpeer is er elke vrijdag vanaf 10:30 tot 13:30. Om eerst kennis te maken met De Stoofpeer in het nieuwe jaar betalen mensen vijf euro voor de hele maand januari. Aanmelden kan bij de wijkverpleegkundige via 0347-361200 of via e-mail zorgthuis.vianen@zorgspectrum.nl. Adres: Ruinkamp 18 (De Plataan) Vianen.

Jazz Community
20:30, Leerdam, stadspodium GO. Iedere tweede vrijdag van de maand is er een informele, vrij toegankelijke en laagdrempelige jazzsessie in de foyer van stadspodium GO. Iedere sessie is het een verrassing wie er op het podium staan onder begeleiding van het vaste combo. Al musicerend ontstaan iedere keer interessante combinaties en arrangementen, tot groot genoegen van muzikanten en publiek. Jazz Community is een vast combo dat live jazz in de foyer speelt. Het combo, te weten Pieter Danz (slagwerk), Erwin Huigen (contrabas), Frans Kromeich (gitaar) en Jan de Kroon (piano), bereidt de nummers voor en brengt deze de eerstvolgende tweede vrijdag live ten gehore. Met deze opzet is het iedere maand weer een verrassing wat er gespeeld wordt en door wie. De setlist wordt tijdig aan de gastmuzikanten gestuurd. Muzikanten die mee willen spelen kunnen mailen naar: jazzcommunity@danzdrumt.nl.

LingeFilm: Spectre
20:30, Geldermalsen, mfc De Pluk. LingeFilm vertoont de nieuwste James Bond film 'Spectre' komende week op drie avonden: vrijdag 8, zaterdag 9 en woensdag 13 januari. Spectre is alweer de 24ste Bondfilm sinds geheimagent 007 in 1962 zijn filmprimeur beleefde. Net als de uiterst succesvolle en hooggewaardeerde voorganger Skyfall is ook deze film onder regie van Sam Mendes gemaakt. Acteur Daniel Craig speelt in Spectre alweer zijn vierde Bondrol. In Spectre zijn veel verwikkelingen tussen werknemer James en werkgever MI6, zoals altijd geleid door M. Reserveren via de site. www.lingefilm.nl

zaterdag 9 januari

Rommelschuur
09:00-12:00, Schoonrewoerd, Overheicop 1. De Rommelschuur is geopend. Er zijn weer veel spullen binnengekomen sinds de laatste opening. In de kledinghoek hangt mooie winterkleding en de boekenschuur heeft een ruim aanbod met prachtige boeken. De organisatie is in handen van de gereformeerde kerk.

Vogelbeurs
09:00-12:00, Leerdam, verenigingsgebouw De Vogelvriend. Vogelvereniging De Vogelvriend in Leerdam organiseert weer een vogelbeurs. Er is een aantal vogelhandelaren aanwezig. Ook is er een stand waar men vogelbenodigdheden kan kopen. Voor eventuele inlichtingen omtrent het lidmaatschap of het kweken van vogels kunnen bezoekers terecht bij één van de bestuursleden die op de beurs aanwezig zijn. Email: info@devogelvriendl16.nl.

Finvarra in concert
20:30, Leerdam, stadspodium GO. De Nederlandse band Finvarra maakt Keltische en Ierse traditionele folkmuziek in eigen bewerking en met een soms eigenwijs muzikaal sausje, waarbij andere stijlen en oosterse invloeden niet geschuwd worden. De band bestaat uit vijf zeer ervaren musici met een zeer diverse achtergrond: Patrick (gitaren en bouzouki), Dieke (zang en percussie), Gwen (zang, harmonium en bouzouki), Corné (viool en percussie) en Evert (contrabas en gimbri). Het resultaat is een mengeling van stijlen, waarbij de Keltische oorsprong vermengd wordt met een oosters tintje. De bandleden bespelen soms onverwachte instrumenten zoals oosterse percussie en een harmonium afkomstig uit India. Finvarra brengt een spannende mix van zelfgeschreven nummers en opnieuw gearrangeerde Ierse traditionals, zowel opzwepende tunes als intieme ballads. Het eerste album van Finvarra werd in juni 2013 gepresenteerd en ontvangt lovende kritieken in binnen- en buitenland. Entree voor dit concert is tien euro. Reserveren: reserveren@go-leerdam.nl.

zondag 10 januari

Tweede Leerdamse filmfestival
13:00, Leerdam, stadspodium GO. Films, films en nog eens films. Na het grote succes van het Scandinavische filmfestival van vorig jaar, is er nu de Franse editie! Op deze tweede Leerdamse filmfestival worden de hele dag Franse films gedraaid. Et si on vivait Tous Ensemble is een Franse komedie over vijf oude vrienden die besluiten bij elkaar te gaan wonen omdat ze niet willen eindigen in een bejaardentehuis. Marie Hurtin is gebaseerd op het waargebeurde verhaal over een doof en blind meisje van veertien jaar dat door de nonnen terecht komt. De Rouille et d'Os is de laatste film van het festival. Het vertelt het verhaal van Alain van Versch die met zijn zoontje van vijf onderdak zoekt bij zijn zus in Antibes. Hij ontmoet een orka-trainster die zijn manager wordt als hij het aanbod krijgt om deel te nemen aan clandestiene gevechten. Entree is 7,50 euro of vijftien euro voor een passe-partout. Reserveren kan via reserveren@go-leerdam.nl.

maandag 11 januari

Buurtontmoetingsplek
10:15-11:45, Asperen, dorpshuis EMM. De buurtontmoetingsplek (bop) in Asperen is weer open in dorpshuis EMM in Asperen. Bezoekers zijn welkom van 10:15 tot 11:45 uur. Er is koffie, mensen kunnen ook een spelletje komen doen of gewoon een praatje maken. Deze keer is er ook een quiz.

Sandra Vanreys
19:30-21:30, Vianen, Hof van Batenstein. Stichting Welzijn Vianen heeft Sandra Vanreys gestrikt voor een optreden in Hof van Batenstein. Vanreys heeft vijfentwintig jaar ervaring op de bühne in binnen- en buitenland. Met name het countrygenre draagt ze een warm hart toe. Ze is acht maal uitgeroepen tot Nedeerlands beste en favoriete countryzangeres. De avond begint om 19:30 uur, einde: 21:30 uur. Kaartjes kosten vier euro en zijn al te koop bij Stichting Welzijn Vianen.

Levensverhalen schrijven
19:30-21:30, Beesd, biblotheek. In januari 2016 start een nieuwe cursus levensverhalen schrijven in de bibliotheek Beesd. De cursus vindt plaats in de bibliotheek Beesd en is geschikt voor iedereen die graag zijn herinneringen wil opschrijven. Schrijfervaring is niet nodig. Door verschillende oefeningen komen de verhalen gemakkelijk op papier. De deelnemers leren verschillende tekstvormen kennen en ze krijgen praktische tips om hun verhalen lekker leesbaar te maken. De cursus vindt plaats op de maandagen 11, 18 en 25 januari, 1, 8 en 15 februari van 19:30 tot 21:30 uur in de bibliotheek Beesd. www.bergamot.nl

dinsdag 12 januari

Paranormale avond
19:30, Leerdam, Noorderberg. Paso Leerdam organiseert weer een paranormale avond in Leerdam. Deze zal in het teken staan van een mixavond. De avond wordt verzorgd door Freddy Kaak, hij is natuurgeneeskundige en bekend van de tv. Hij is een bekend medium en al eerder bij onze vereniging geweest wat een echte aanrader is. Mensen kunnen zich weer inschrijven voor alle cursussen en workshops die in januari weer van start gaan. De zaal is open om 19:30 uur, de avond begint om 20:00 uur. Entree is 7,50 euro. Meer info of reserveringen: Ria Verhoeks via 0345-618375 of 06-53911991.

woensdag 13 januari

Vrouwenclub
09:30-11:30, Leerdam, gebouw West-End. Vrouwenclub in West-End. Er is inloop met thee en koffie en volop ruimte voor ontmoeting. Daarna is er een verhaal over God. Aansluitend is er een creatief gedeelte. Voor informatie: Cobi 't Lam via 0345-619553 of bd.tlam@gmail.com.

Goudsmid
13:00-16:00, Vianen, Hof van Batenstein. De goudsmid komt langs in Hof van Batenstein om gouden of zilveren sieraden schoon te maken of te repareren. Het verstellen van ringen of andere sieraden is ook mogelijk. Of het vervangen van een batterij in een horloge of het vervangen van een bandje is een optie. De koffie of thee staat klaar. Activiteit van 13:00 tot 16:00 uur.

Bingo
19:30-21:30, Vianen, Hof van Batenstein. Bingoavond in Hof van Batenstein. Deelname kost drie euro, inclusief een plankje met koffie of thee en een drankje met een hapje. De avond begint om 19:30 uur en duurt tot 21:30 uur.

Buurtontmoetingsplek
10:00-12:00, Herwijnen, dorpshuis De Poort. Buurtontmoetingsplek in Herwijnen is open. Tussen 10:00 en 12:00 uur zijn buurtbewoners welkom voor koffie of thee. Ze kunnen een spelletje doen of creatief bezig zijn.

Over persvrijheid
20:00, Geldermalsen, mfc De Pluk. Het Nuts-departement in Geldermalsen heeft journalist Fréderike Geerdink uitgenodigd. Ze schrijft onder meer voor ANP, Volkskrant maar ook voor bladen als Flow of Wordt Vervolgd. Afgelopen jaar is zij tweemaal gearresteerd en is tenslotte het land uitgezet. Momenteel is Fréderike Geerdink in Nederland en zij komt naar Geldermalsen om te vertellen over haar werk en ervaringen. Zij doet dat onder meer aan de hand van haar boek 'De jongens zijn dood: een journalistieke reis naar de kern van de Koerdische kwestie in Turkije'. Fréderike is sinds het bombardement van Uludere in december 2011, waarbij 34 Koerdische jongens om het leven kwamen, in het onderwerp gedoken. Dit bombardement staat symbool voor het grote verhaal van het moderne Turkije: de Koerdische kwestie op een paar vierkante kilometer. In dit indringende journalistiek verslag illustreert zij met verhalen van dorpelingen en persoonlijke ervaringen de Koerdische geschiedenis. De avond begint om 20:00 uur in mfc De Pluk in Geldermalsen. Nuts-leden hebben gratis toegang. Bieb-leden betalen vier euro, niet-leden vijf euro.

Over dahlia's
20:00, Geldermalsen, Ons Huis. Groei & Bloei West-Betuwe organiseert een lezing over dahlia's, bollen die nu in ruste zijn en in het voorjaar de tuin weer in kunnen. De lezing wordt verzorgd door Janneke van der Brugge. De aanvang is 20:00 uur. Kosten voor niet-leden zijn drie euro, leden hebben gratis toegang.

donderdag 14 januari

Koffie-inloop voor mantelzorgers
14:00, Vianen, huiskamer van de Donjon. Mantelzorgers zijn welkom tijdens de koffie-inloopmiddag van het Steunpunt Mantelzorg Vianen. Onder het genot van een kopje koffie of thee en een ontspannen gesprek kunnen mantelzorgers ervaringen uitwisselen. De koffie-inloopmiddag vindt plaats in de huiskamer van de Donjon en is van 14:00 uur tot 15:30 uur. Voor meer informatie kunnen mensen contact opnemen met Carolien Sterk, coördinator Steunpunt Mantelzorg Vianen, telefoon 0347-374097 of per e-mail c.sterk@welzijnvianen.nl.

Ontspanningsmiddag
14:30, Vianen, Het Klooster. De PCOB-afdeling Vianen organiseert weer een ontspanningsmiddag. Deze middag komt Hans Blokland uit Barendrecht vertellen over zijn verzameling muziekinstrumenten. Hij brengt er vijftien mee. Aanvang 14:30 uur in zalencentrum Het Klooster in Vianen.

Eerste repetitie
19:45, Haaften, kulturhus Burcht van Haeften. Het Haaftensch Mannenkoor heeft haar eerste repetitieavond. Deze begint om 19:45 uur. Het koor zoekt nog naar enthousiaste nieuwe mannen, geïnteresseerden zijn welkom om te komen kijken. Voor meer informatie kunnen mensen zich wenden tot secretaris Marinus van Kerkhof via 0418-591704 of mvankerkhof@telfort.nl. Het mannenkoor treedt ook op tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Neerijnen op donderdag 7 januari, vanaf 19:45 uur.

Film 'Hersenschimmen'
19:30, Neerijnen, Het Stroomhuis. IJskoude winterfilm van Heddy Honigmann, over dementie. Aangrijpende verfilming van het boek 'Hersenschimmen' van romanschrijver en dichter J. Bernlef. In de hoofdrol Joop Admiraal. Filmexpert Marc Westermann geeft een inleiding. Entree: 5 euro. Reserveren niet nodig.

vrijdag 15 januari

GO: Still Alice
20:30, Leerdam, stadspodium GO. Stadspodium GO toont 'Still Alice', een drama met Julianne Moore als een hoogleraar die de grip op haar leven langzaam kwijtraakt nadat de ziekte van Alzheimer bij haar wordt geconstateerd. Alice Howland, gelukkig getrouwd en moeder van drie volwassen kinderen, is een gerenommeerd hoogleraar taalkunde aan Harvard. Ze krijgt een enorme schok te verduren als de ziekte van Alzheimer bij haar wordt vastgesteld en ze beseft dat haar zorgvuldig opgebouwde leven drastisch zal veranderen. Langzaam maar zeker begint ze de regie over haar eigen wereld te verliezen. Voor haar hoofdrol in dit aangrijpende drama werd Julianne Moore overladen met prijzen. De film begint om 20:30 uur, entree is 7,50 euro. Reserveren via reserveren@go-leerdam.nl.

zaterdag 16 januari

Roofvisdag
08:30-08:45, Leerdam, terrein van hengelvereniging De Snoek. De jeugdcommissie van De Snoek organiseert een roofvisdag voor jeugdleden die al een beetje om kunnen gaan met een werphengel. Deelnemers zijn tussen 08:30 en 08:45 uur welkom op het terrein van De Snoek, aan de Zuidwal in de haven van Leerdam. Om 09:00 uur vertrekt de groep vanuit de haven en om ongeveer 12:45 uur zijn de deelnemers weer terug. Het is de bedoeling dat er een stukje van de Linge en een gedeelte van de binnenwateren van Leerdam worden afgevist. Deelname aan deze ochtend is kosteloos. Voor de grootste en kleinste roofvis is er een prijsje. Opgeven bij A. Huigen voor zondag 10 januari, per mail: jeugdcommissiedesnoek@outlook.com of 06-30392116.

Eerste Veteranencafé
14:30, Leerdam, partycentrum Het Dak. Alle veteranen uit de gemeente Leerdam en de omliggende dorpen zijn uitgenodigd om deel te nemen aan het eerste lokale Veteranencafé. Om 14:00 uur opent Het Dak aan de Tiendweg in zaal De Pub haar deuren voor alle veteranen uit de hele gemeente Leerdam. Om ongeveer 14:30 uur verricht burgemeester Rinus Houtman de opening en zal ook hij namens het gemeentebestuur dit eerste Veteranencafé openen. Dit zal gebeuren in samenwerking met Comité 4 en 5 mei in Leerdam.

Jean Paul Rena
20:30, Leerdam, stadspodium GO. Jean Paul Rena treedt op in GO. De band heeft bijna overal gespeeld, op festivals, in jazzclubs en in kleine zaaltjes in binnen- en buitenland. En nu te zien in GO! JeanPaul neemt zijn band mee, bestaande uit Rick Kuyper op drums en Jorn de Rijck op bas. Mede dankzij de vele optredens in binnen- en buitenland is Jean Paul als zanger en gitarist gegroeid sinds de debuut-cd. Zijn nieuwste cd 'Can't Be Satisfied' is basic, rauw, recht voor z'n raap, ongecompliceerd, eerlijk en powerful. De entree is tien euro. Reserveren: reserveren@go-leerdam.nl.

zondag 17 januari

De Dromeneter
11:00, Leerdam, stadspodium GO. In GO is de familievoorstelling 'De Dromeneter' te zien. Een muzikale en beeldende voorstelling over broertjes met te veel fantasie en grote zussen die niet meer dromen. Muna is de grote zus van Feder. Feder durft niet te slapen. Hij is bang voor akelige dromen. Hij heeft ook zoveel fantasie. Zijn grote zus gelooft helemaal niet in die onzin. Ze gaat op zoek naar een oplossing. Een slaaplied helpt niet. Een kopje warme thee ook niet. Misschien weet de buurman raad? Muna gaat op weg om hulp te zoeken en komt wonderlijke mensen tegen. Niemand weet een oplossing. Maar dan valt er een laddertje uit de lucht. De voorstelling begint om 11:00 uur, entree is vijf euro. Reserveren: reserveren@go-leerdam.nl.

zaterdag 16 januari

Familiemusical in Stadshof Vianen
19:30, Vianen, theater De Stadshof. In theater De Stadshof is zaterdag 16 januari de familiemusical 'De klokkenluider van de Notre Dame' te zien. Een tijdloos verhaal, vertaald naar een spectaculaire musical vol muziek, dans en vrolijkheid door theaterproducent OpusOne, die al meer dan 25 jaar met veel succes originele familiemusicals naar de Nederlandse theaters brengt, waaronder Jungle Book en Belle en het Beest. 'De klokkenluider van de Notre Dame' verhaalt van de klokkenluider Quasimodo die hoog bovenin de klokkentoren van de Notre Dame woont. Een toevallige ontmoeting met de beeldschone zigeunerin Esmeralda zet zijn hele wereld op z'n kop. De voorstelling begint om 19:30 uur en kaarten à vijftien euro zijn verkrijgbaar via de website, bij de Stadshof, Cigo en bibliotheek Vianen. www.destadshofvianen.nl